Julkaistu 

Lieksan Rantakylässä runsas kultaesiintymä – Kalliokadun alla kultakallio

Kalliokadun kulta esiintyy ohuina, lehtikultamaisina partikkeleina ja sitä on todella paljon. Kalliokadun kulta esiintyy ohuina, lehtikultamaisina partikkeleina ja sitä on todella paljon.

Moni lieksalainen on jo ehtinyt ihmetellä, miksi Rantakylän aluetta on ryhdytty tyhjentämään rakennuksista ja alueella oleva sahakin siirtyy muualle. Nyt syy on selvinnyt. Rantakylässä on paljastunut laaja kultaesiintymä. Se löytyi täysin vahingossa, kun paikallinen kiviharrastaja oli joutunut hoitamaan äkillisiä luonnollisia tarpeitaan Kalliokadun maastossa viime syksynä ja toimituksen aikana huomannut tuijottavansa kalliosta paistavaan kultajuoneen. Hän kertoi asiasta alan tutkimuslaitokselle, joka on tehnyt alueella maastotutkimuksia ja koeporauksia usean kuukauden ajan kaikessa hiljaisuudessa.
-  Kulta esiintyy ainakin osittain myös näkyvänä kultana niin sanotun ofioliittikompleksin yhteydessä, mutta hiukan erillään varsinaisista juonista, joita on todella merkittävissä määrin. Siksi kaivostoiminnan alkaminen on varmaa. Tämä on Lieksalle varsinainen onnenpotku, sanoo Carelian Gold and Rock Resourcesin tutkijageologi Jade Syväkivi.
Syväkivi pitää erinomaisena sitä, että tuleva kultakaivos sijaitsee lähellä Lieksan keskustaajamaa ja rautatietä. Näin kaivostoiminnan tarvitsema logistiikka on jo valmiina.

Miten ihmeessä suurta kultaesiintymää ei ole löydetty tätä aiemmin?
-  Rantakylän kallioperä on joutunut kovaan käsittelyyn tektonisten vaiheiden yhteydessä muutamia satoja miljoonia vuosia sitten, ja mitä ilmeisimmin kulta on saostunut kallion rakosiin samoihin aikoihin tai kohta sen jälkeen. Nyt on syytä muistaa että "kohta sen jälkeen" tarkoittaa kallioperägeologiassa usein vähintään vuosimiljoonia, Syväkivi selvittää.

Kyseisessä kompleksissa on Syväkiven mukaan mafisia juonia, serpentiniittejä ja gabroja, ja koko "pakettia" halkoo vielä huomattavan leveä kvartsijuoni.
-  En muista nähneeni Suomessa muualla vastaavaa kivilajien sekamelskaa, enkä myöskään sitä, että kulta esiintyy näin selkeänä kallion pinnassa. Kalliokadun kulta esiintyy ohuina, lehtikultamaisina partikkeleina ja sitä on todella paljon. Lieksalaiset voivat nyt hyvällä syyllä sanoa olevansa onnenpoikia ja -tyttöjä. Koko Euroopan alueella ei ole vastaavanlaista kultaesiintymää.

Rantakylän alue suljetaan yleisöltä 2.4. Sitä ennen kansalaisilla on mahdollisuus käydä tutustumassa tulevan kultakaivoksen alueeseen, eikä ole kiellettyä ottaa sieltä itselleen muistoksi kultaa.
 Jos yleisö löytää kultaa, paras väline sen irrotteluun on pieni ruuvimeisseli tai vastaava kovahko työkalu. Kulta kannattaa kerätä lasipurkkiin, ja sitä saa ottaa niin paljon kuin haluaa aivan ilmaiseksi.
Lekojen tai porausvälineiden käyttöä Syväkivi ei suosittele niihin liittyvän tapaturmariskin vuoksi.

Kommentoi

Hae sivuilta