Julkaistu 
Martti Heikkinen

Koulukiusaaminen, syrjintä ja rasismi halutaan kuriin Lieksan yläkoulussa

Itä-Suomen yliopiston professori Sari Havu-Nuutinen (vas.), Päivi Armila, Pauliina Sarasoja ja Ahmed Faleh ovat olleet mukana maakunnallisessa Hack4Socitety-hankkeessa. Martti Heikkinen Itä-Suomen yliopiston professori Sari Havu-Nuutinen (vas.), Päivi Armila, Pauliina Sarasoja ja Ahmed Faleh ovat olleet mukana maakunnallisessa Hack4Socitety-hankkeessa.

Koulukiusaaminen, syrjintä ja rasismi halutaan kuriin Lieksan yläkoulussa. Tätä mieltä ovat Keskuskoulun yläkoulun oppilaat Pauliina Sarasoja ja Ahmed Faleh. He sanovat näkevänsä kiusaamistilanteita usein.

- Kiusaamista huomaa oppitunnillakin. Joku oppilaista saattaa kovaan ääneen haukkua tai arvostella jotain toista, mutta opettaja ei muka kuule kiusaamista tai puutu siihen. Mutta onneksi on myös opettajia, jotka puuttuvat kiusaamiseen heti kun sitä näkevät, Sarasoja kertoo.

Turvapaikanhakijana Märäjälahden vastaanottokeskuksessa asuva Ahmed Faleh vahvistaa Sarasojan näkemyksen.

- Minua ei ole kiusattu tai kohdeltu rasistisesti, mutta kavereitani on. Joskus opettajat ovat puuttuneet siihen, joskus eivät, Faleh sanoo.

Nuoret ovat olleet mukana Sitran kehittämässä ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoittamassa Hack4Socitety-hankkeessa. Sen yhtenä tavoitteena on reuna-alueiden nuorten hyvinvointiosallisuuden lisääminen ja osallistumismahdollisuuksien saavuttavuuden parantaminen. Nuorten ääni ja toiveet halutaan saada kuuluviin kuntapäättäjille.

- Olemme miettineet työpajoissa nuorten, aikuisten ja virkamiehien kanssa keinoja koulukiusaamisen, syrjinnän ja rasismin kitkemiseksi kouluissa. Nuoria varten voisi palkata sosiaalityöntekijän, joka tekisi kouluissa työtä koulukiusaamista vastaan, kertoo lehtori Päivi Armila Itä-Suomen yliopistosta.

Lisää aiheesta Lieksan Lehdessä 30.4.

Kommentoi

Hae sivuilta