Julkaistu    |  Päivitetty 
Harri Ronkainen

Yksi kaikkien aikojen suurimmista investoinneista valmistui

Työnsuunnittelija Mikko Arola voimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta vastaavasta Maintpartner oy:stä tarkistaa Lieksankosken voimalaitoksen ykköskoneiston turbiinin juoksupyörän siipikulman. Harri Ronkainen Työnsuunnittelija Mikko Arola voimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta vastaavasta Maintpartner oy:stä tarkistaa Lieksankosken voimalaitoksen ykköskoneiston turbiinin juoksupyörän siipikulman.

Kemijoki  oy:n Lieksankosken voimalaitoksen ykköskoneisto on otettu jälleen tuotannolliseen käyttöön. Peruskorjaus alkoi marraskuussa.

- Turbiiniin uusittiin vesivoideltu juoksupyörä, hydrauliikkajärjestelmä muutettiin korkeapainejärjestelmäksi sekä solukkeet ja akseli uusittiin. Generaattoriin uusittiin staattori ja roottorin magneettinavat uudelleeneristettiin. Myös koneiston koko suojaus-, säätö- ja automaatiojärjestelmät uusittiin, ja nyt kaikki koneistot ovat kaukokäyttöohjausten piirissä, luettelee projektipäällikkö Jouko Kangas.
Kemijoella on voimalaitos myös Pankakoskella. Molemmissa voimalaitoksissa on kaksi koneistoa. Lieksankosken voimalaitoksen ykköskoneisto oli viimeinen koneisto, joka remontoitiin.
Voimalaitosten kaikkien neljän koneiston peruskorjaukset maksoivat yhteensä noin 20 miljoonaa euroa. Hanke on yksi Lieksan kaikkien aikojen suurimmista investoinneista. Jättimäisen investointiohjelman toteutus alkoi vuonna 2012.

- Nyt kaikki Lieksankosken ja Pankakosken koneistot on kunnostettu ja tuottavat puhdasta vesisähköä uusilla entistä ympäristöystävällisimmillä koneistoilla, Kangas kehuu.
Voimalaitosrakennukset on suunnitellut itse Alvar Aalto. Niitäkin on remontoitu.

Kommentoi

Hae sivuilta