Julkaistu 
Marja Mölsä

Niilo Karjalainen lähtee kesäksi Brasiliaan Rotary-vaihdon kautta

Niilo Karjalainen vie Lieksan Rotary-klubin viirin Brasiliaan Sorocaban Rotary-klubille. Marja Mölsä Niilo Karjalainen vie Lieksan Rotary-klubin viirin Brasiliaan Sorocaban Rotary-klubille.

Nurmeslainen lukiolainen Niilo Karjalainen lähtee 19.6. kuudeksi viikoksi Brasilian 600 000 asukkaan Sorocaban teollisuuskaupunkiin, joka sijaitsee maan itäosassa noin sadan kilometrin etäisyydellä Sao Paolosta. Samalla lukion ensimmäistä luokkaa käyvän ja pian 17 vuotta täyttävän nuorukaisen haave käy toteen.
- Pari vuotta sitten rippijuhlissani Nokialla asuva kummitätini kysyi, kiinnostaisiko minua nuorisovaihto. Siitä se lähti, Karjalainen paljastaa.

Hän alkoi aktiivisesti selvittämään eri vaihtoehtoja. Siinä samalla varmistui halu lähteä vain kesävaihtoon, jotta lukio-opinnot eivät pitkity.
-  Rotaryt valikoitui ehdottomaksi ykköseksi. Nurmeksessa ei ole klubia, joten lähetin sähköpostia Lieksan klubiin.

Lieksan Rotary-klubin nuorisovaihtoasiamies Reetta-Leena Hiltunen ja nuorisovaihtotiimin jäsenet klubin presidentti Juha Oksanen ja klubimestari Arto Turpeinen ottivat homman hoitoonsa. Takana on lukuisa määrä sähköposteja, neuvotteluja ja kaksi Rotary-järjestön koulutustilaisuutta. Kaikki mahdollinen on käyty läpi ja selvitetty. Koko paketti alkaa olla lähtöä vaille valmis.
- Odotan innolla lähtöä, tämä on minulle suuri mahdollisuus tutustua täysin toisenlaiseen kulttuuriin ja erilaisiin ihmisiin. Siellä elämä on melko erilaista kuin täällä, Niilo Karjalainen hehkuttaa.

Niilo Karjalainen ja isänsä Pasi Karjalainen ovat kiitollisia siitä, että kesävaihdon yhteistyötahoksi saatiin nimenomaan Rotary-järjestö, muitakin vaihtoehtoja toki puntaroitiin.
-  Pidän Rotary-vaihtoa edullisena ja turvallisena, isä sanoo.

Karjalaiset ja brasilialainen Silvan perhe ovat jo sähköposti- ja whatsapp-tuttuja.
-  Minua odottavat siellä 17-vuotias perheen poika Gustavo ja hänen perheensä. Vien viemisinä ainakin Fazerin suklaata ja salmiakkia, Niilo Karjalainen kertoo.

Käytännössä kesävaihto tarkoittaa sitä, että Karjalaiset saavat Gustavo Silvan talvivaihtoon kuudeksi viikoksi tammikuussa.
-  Kun minä menen sinne, täällä on kesä, siellä talvi. Lämmintä siellä on jotain +25 astetta. Kun Gustavo tulee tänne, siellä on kesä ja meillä talvi, lämpötilaero on melkoinen, eikä Gustavo ole ennen kokenut talvea, Niilo Karjalainen virnistää.

Lue koko juttu tiistain 28.5. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta