Julkaistu 
Marja Mölsä

Lieksan kaupunginvaltuusto: Jamalin ja Vuoniskylien koulut kiinni kahden vuoden kuluttua

Lieksan kaupunginvaltuusto teki tänään suuria päätöksiä. Kokous kesti noin neljä tuntia. Marja Mölsä Lieksan kaupunginvaltuusto teki tänään suuria päätöksiä. Kokous kesti noin neljä tuntia.

Lieksan kaupunginvaltuusto päätti kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti ja äänestyksen jälkeen, että Vuoniskylien ja Jamalin kyläkoulut sulkevat ovensa lukuvuoden 2020–2021 jälkeen. Äänestys päättyi lukemiin 25–9, yksi valtuutettu äänesti tyhjää. Sekä Vasemmistoliiton että Kristillisdemokraattien yhden hengen valtuustoryhmät jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.
– Molempien koulujen oppilaat ja vanhemmat vastustivat suurempaan kouluun muuttamista. Lapsivaikutusten arviointi ei nyt näytä kiinnostavan ketään. Tätäkö tahdomme oikeasti lapsillemme ja nuorillemme? kysyi varavaltuutettu Anne Kaarina Keronen (vas.).
Keskustapuolueen valtuutettu Ville Kuivalainen muistutti, että kyläkoulut ovat keskeinen osa kylien elinvoimaa ja sitä, että perheitä saadaan asettumaan asumaan kylille.

Koulujen sulkemisen puolesta äänestäneet toivat puolestaan esille näkökulmia, joiden edessä päättäjät ovat.
– En haluaisi lopettaa kyläkouluja, eikä kukaan muukaan valtuutettu, mutta talouden puolesta ei ole vaihtoehtoja, sanoi Timo Väänänen (kesk.) viitaten muun muassa verotulojen alenemaan, valtionosuuksien pienenemiseen ja sote-kustannusten nousuun.
Väänäsestä on hyvä asia, että tarvittavia rakenteellisia uudistuksia tehdään ennen kuin on pakko.
– Sillä tavalla tulee edullisemmaksi.

Valtuuston päätös tyrmistytti kokousta seurannutta kylien väkeä.
– Päätös oli odotettu, ei tämä kuitenkaan ole loppu, tämä on vasta alkua. Toivo keskuudessamme elää edelleen, sanoi Jamalin koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sari Oinonen.
Hän kertoi, että kaupunginhallitukselle on tänään jätetty jo yksi kouluasioihin liittyvä oikaisuvaatimus. Se koskee esisopimusta, jonka kaupunki tekee Riverian kanssa tulevan Kuhmonkadun koulukampuksen vuokratiloista. Asiasta on päättänyt Lieksan kaupunginhallitus.

Tarkastuslautakunta joutuu eroamaan

Samassa kokouksessa kaupunginvaltuusto päätti tarkastuslautakunnan erottamisesta äänin 19–5. Valtuutetuista 11 äänesti tyhjää. Erottamisen syynä oli se, ettei tarkastuslautakunta enää nauttinut valtuuston luottamusta. Erottamisen taustalla on valtuustoaloite, jonka jälkeen valtuuston asettama valiokunta selvitti asiaa perinpohjaisesti.
– Selvityksessä on tullut esille useita muutaman tarkastuslautakunnan jäsenen toimia, jotka ovat olleet ristiriidassa tarkastuslautakunnan ja sen jäsenten toiminnasta annettujen ohjeiden kanssa, valiokunta toteaa.

Lautakunnan puheenjohtaja Mika Muikku (kesk.) totesi, ettei hän allekirjoita lautakunnan toimintaan kohdistuvaa kritisointia. Hän vetosi muun muassa moniin eri haasteisiin, joihin lautakunta on toimintansa aikana joutunut.

Anne Kaarina Kerosen mukaan sekä koulu- että tarkastuslautakuntapäätöksestä lähtee valitukset hallinto-oikeuteen.
– Nämä asiat pitää saada laajempaan tutkintaan, hän perusteli.

Aiheista lisää torstain 27.6. Lieksan Lehdessä.

Kommentoi

Hae sivuilta