Julkaistu    |  Päivitetty 
Martti Heikkinen

Kyläläiset torjuvat lupiinia vapaaehtoisvoimin Vuonislahdessa

Sauli ja Raija-Elina Kauppila nostavat jätesäkkeihin pakatut lupiinit peräkärryyn ja toimittavat ne lajitteluasemalle jatkokäsittelyä varten. Martti Heikkinen Sauli ja Raija-Elina Kauppila nostavat jätesäkkeihin pakatut lupiinit peräkärryyn ja toimittavat ne lajitteluasemalle jatkokäsittelyä varten.

Rakkaus perinteisiä ketokasveja kohtaan on saanut Raija-Elina Kauppilan aloittamaan toimet kansallisesti haitallista vieraslajia, lupiinia vastaan. Kauppila on yhdessä Sauli-puolisonsa kanssa raivannut Vuonislahdentien ympäristöä lupiinivapaaksi vyöhykkeeksi.

- Viime kesänä aloitettiin ja nyrhittiin lupiinia irti maasta tien varrelta noin 15 kilometrin matkalta. Vuosi sitten kerättiin lupiinia 72 säkkiä ja tälle kesälle on kerätty tähän mennessä 83 säkillistä, Raija-Elina Kauppila laskee.

Myös hänen veljensä perheineen ovat olleet projektissa apuna eri tavoin. Vuonislahdesta kotoisin oleva Kauppila haluaa kantaa oman kortensa kekoon vieraslajin taltuttamiseksi ja rakkaaksi kokemansa kotikylän parhaaksi.

- Ihanaa tehdä jotain luonnon hyväksi. Pienistä puroista voi kasvaa lopulta kansanliike, hän nauraa. Kauppila ja Vuonislahdessa asuva Leena Vallius muistavat ajan, jolloin lupiini oli vielä ihailua herättävä harvinaisuus.

- Lapsena ihasteltiin, kun lupiineja kasvoi entisen emäntäkoulun ympäristössä. Ei niitä täällä Vuonislahdessa ollut vielä joskus 30 vuotta sitten. Nyt niitä on kaikkialla, Leena Vallius tietää.

Myös hän on osallistunut Kauppiloiden innostamana lupiinien hävittämisurakkaan.

- 40 säkkiä on raivattu lupiineja teiden varsilta. Ensin lajitteluasemallakaan eivät oikein tienneet mitä niille pitäisi tehdä, mutta nyt on ohjeistus, että ne pitää jättää puutarhajätteiden ja oksien sekaan. Ensin niistä tehdään haketta ja sitten ne poltetaan, Vallius selvittää.

Sauli Kauppila kertoo, että käsillä nyhtämisen lisäksi sirppi ja yhden käden viikate ovat hyviä keinoja kasvin maasta irrottamiseen.

- Lupiinit ovat vahvoja, jopa peukalon paksuisia kasveja. Ne pitää repiä maasta ihan juurineen pois, Sauli Kauppila opastaa.

Koko juttu Lieksan Lehdessä 18.7.

Kommentoi

Hae sivuilta