Julkaistu 
Kati Honkanen

Kolilla ennätysvilkas kesä

Kolin kansallispuiston käyntimäärä nousi alkuvuoden aikana yhdeksän prosenttia viime vuoteen verrattuna. Martti Heikkinen Kolin kansallispuiston käyntimäärä nousi alkuvuoden aikana yhdeksän prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kolin kansallispuiston käyntimäärä oli tammi–heinäkuussa 133 000, mikä on yhdeksän prosenttia viimevuotista enemmän. Luontokeskus Ukon kävijämäärässä kasvua oli 19 prosenttia. Ukossa kävi alkuvuoden aikana noin 63 000 vierailijaa.

Yleisen luontobuumin lisäksi Ukko-Kolin käyntimäärien lisääntymisen taustalla ovat yrittäjien satsaukset. Break Sokos Hotel Kolin huoneita on remontoitu ja hotellissa on ollut hyvä käyttöaste. Luontokeskuksen käyntimäärää ovat nostaneet taidenäyttelyt sekä auditoriossa kesä- ja elokuussa esitetty Häämatka-näytelmä.

Käyntimäärän kasvu aiheuttaa lisäpaineita kansallispuiston rakenteille ja huollolle. Pysäköintipaikkojen riittämättömyyden ohella polttopuun kulutus kasvaa, käymälöitä on tyhjennettävä useammin ja jätehuolto vie enemmän aikaa. Myös rakenteet kuluvat ja vilkkaille kohteille ja uusille luontoliikuntamuodoille tarvitaan uusia rakenneratkaisuja.

Asiakaspalvelupäällikkö Teppo Loikkanen Metsähallituksesta toteaa, että monet tämän positiivisen ongelman lieveilmiöistä ovat korjattavissa lisäresursseilla.

– Pysäköintialueiden kapasiteettia pitäisi pystyä nostamaan ja siihen tarvittaisiin investointirahoitusta.

Riittävän budjettirahoituksen varmistaminen luontopalveluille on Loikkasen mukaan tarpeen myös palvelurakenteisen kunnossa pitämisen ja luonnonsuojelutyön kannalta.

– Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja kestävän luontomatkailun kehittämiseksi.

Kommentoi

Hae sivuilta