Julkaistu    |  Päivitetty 
Martti Heikkinen

Lieksan seurakunnan kirkkoherra harmissaan koulujen joulujuhlakiellosta

Rantalan koulun 3B-luokan oppilaat harjoittelivat Eläinten joulu -näytelmää perjantaina opettajansa Saara Kaakkusen ohjauksessa. Martti Heikkinen Rantalan koulun 3B-luokan oppilaat harjoittelivat Eläinten joulu -näytelmää perjantaina opettajansa Saara Kaakkusen ohjauksessa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen linjaus kieltää koulujen joulujuhlien järjestäminen kirkossa harmittaa Lieksan seurakunnan kirkkoherra Lea El Bardia. Linjauksen vuoksi suunnitteilla ollut Rantalan koulun ja Vuoniskylien koulun yhteinen joulujuhla Lieksan kirkossa jouduttiin perumaan. Molemmat koulut järjestävät joulujuhlansa omilla kouluillaan. Lea El Bardi pitää tilannetta äärimmäisen harmillisena asiana.

- Kirkossa pidettyyn joulujuhlaan olisivat mahtuneet molempien koulujen oppilaiden lisäksi vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja muut läheiset ihmiset. Yhteinen joulujuhla olisi ollut yhteisöllinen tilaisuus, josta olisi jäänyt kaikille hyvät ja rakkaat muistot jopa loppuelämäksi. Kyllä minua harmittaa ihan suunnattomasti se, mitä hienoa tämän linjauksen myötä nyt menetettiin, El Bardi sanoo.

El Bardin mukaan Lieksan kirkko on harvoin toiminut koulun joulujuhlan pitopaikkana.

- Koulut eivät ole vuosiin joulujuhlia kirkossa järjestäneet. Nyt kun joulujuhla olisi pitkästä aikaa järjestetty, se joudutaankin perumaan, El Bardi harmittelee.

Lea El Bardi kertoo, että niin sanotut ”neljä kumppanuuden koria” tarjoavat selkeän rakenteen seurakunnan ja kunnan sivistystoimen väliseen yhteistyöhön. Korit perustuvat opetushallituksen päivitettyihin ohjeisiin ja kullakin korilla on omat pelinsääntönsä.

- Koulun joulujuhlan voi sijoittaa kakkoskoriin, jossa ovat perinteiset suomalaiset juhlat. Ne voivat sisältää yksittäisen virren, mutta eivät ole uskonnon harjoittamista. Tilana yksistään kirkko ei tee mistään tilaisuudesta suoraan uskonnollista, vaan tilaisuuden sisältö. Esimerkkinä joulukirkot, joihin myös lieksalaiset lapset ja nuoret osallistuvat päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin, El Bardi kertoo.

Viime keväänä kirkossa järjestetystä Lieksan lukion ylioppilasjuhlasta jätettiin ensimmäistä kertaa pois seurakunnan edustajan tervehdys.

- Toive tuli lukiolta ensimmäistä kertaa ja se oli heidän ratkaisunsa. Lukio on edelleen tervetullut järjestämään ylioppilasjuhlat kirkossa, samoin kuin koulut joulujuhlansa. Seurakunnan puolelta tilaisuuksia ei vastusteta, El Bardi korostaa.

Koko juttu Lieksan Lehdessä 26.11.

Kommentoi

Hae sivuilta