Julkaistu 
Harri Ronkainen

Jorma Hämäläisen Mannerheim-risti "löytyi"

Mannerheim-risti on korkein ja arvokkain kunniamerkki, jolla Suomen puolustusvoimien sotilas sotilasarvostaan riippumatta voi tulla palkituksi. Kimmo Kirves Mannerheim-risti on korkein ja arvokkain kunniamerkki, jolla Suomen puolustusvoimien sotilas sotilasarvostaan riippumatta voi tulla palkituksi.

Suusta suuhun kulkevan perimätiedon mukaan Jorma Hämäläisen (23.9.1918–14.4.1962) Mannerheim-risti olisi Lieksanjoen pohjassa hänen kotitalonsa kohdalla Lieksanjoen mutkassa Lieksan keskustan kohdalla, jonne hän olisi itse sen heittänyt suutuspäissään. Se ei pidä paikkaansa.

- Minuun otettiin yhteyttä ja Hämäläisen Mannerhem-ristin olinpaikka on nyt selvillä. Sitä on kielletty paljastamasta, missä ja kenen hallussa se on, leikkaa huhuilta siivet Reijo Kortelainen Lieksan Rajakillasta.
Hämäläisen syntymäkodin paikalle pystytettiin vuonna 1991 panssariestekivi, johon on asennettu hänestä kertova muistolaatta.
Mannerheim-risti on korkein ja arvokkain kunniamerkki, jolla Suomen puolustusvoimien sotilas sotilasarvostaan riippumatta voi tulla palkituksi.

- Ylipäällikkö on pvm:llä 27.2.42 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi luutnantti Jorma Hämäläisen. Talvisodassa 1939–40 luutnantti Hämäläinen oli mukana muun muassa Kanneljärven ja Summan taisteluissa konekiväärimiehenä, upseeritutkinnon hän suoritti sodan aikana. Jo tällöin todettiin hänen erinomaiset johtaja- ja partiomiesominaisuutensa, Hämäläisen kunniamerkin perustelut kuuluvat.

- Koko nykyisen sodan ajan luutnantti Hämäläinen on toiminut kaukopartionjohtajana, suorittaen vihollisen huolto- ja liikenneyhteyksille tuntuvia häiriöitä sekä käymissään taisteluissa usein tuhonnut ja hajoittanut omaa partiotaan suurempia vihollisosastoja mitättömin omin tappioin. Pitkillä retkillään on luutnantti Hämäläinen aina järkähtämättä pyrkinyt päämäärään sekä suorittanut hänelle annetut tehtävät esimerkillisellä tavalla huonoimmissakin olosuhteissa, perustelut jatkuvat.
Toinen lieksalaisritari on legendaarinen lentomestari, ässien ässä Ilmari Juutilainen, joka on peräti kaksinkertainen ritari. Hänen Mannerheim-ristinsä on säätiöity. Ne ovat suvun omistuksessa.

Kommentoi

Hae sivuilta