Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Uusi lieksalaisinnovaatio, päivittyvä nimikyltti, ratkaisee monta ongelmaa

Ville Vänskä (vas.), Arto Parikka Arestech oy:stä, Suvi Komsa ja Timo Väänänen mallasivat Viso-kyltin prototyyppiä ovenpieleen tänään. Kyltti päivitetään kännykkäsovelluksen avulla. Marja Mölsä Ville Vänskä (vas.), Arto Parikka Arestech oy:stä, Suvi Komsa ja Timo Väänänen mallasivat Viso-kyltin prototyyppiä ovenpieleen tänään. Kyltti päivitetään kännykkäsovelluksen avulla.

Lieksalainen Varasjoki Group oy on kehitellyt eri yhteistyökumppaneiden kanssa uuden tuotteen helpottamaan esimerkiksi sairaaloiden, laitosten ja virastojen kylttiruljanssia. Mainosalalla pitkään työskennellyt lieksalainen Suvi Komsa on tiedostanut alan kehittelytarpeen jo vuosikausia.
– Nykyisten kylttien uusimisruljanssi on melkoinen, tarvitaan monta toimijaa ja paljon aikaa, ennen kuin se on tehty. Sitten on vaikka minkälaisia viritelmiä, koot eivät täsmää ja niin edelleen, Komsa kertaa ongelmaa.
Häntä ihan nauratti, kun näki, millainen innovaatio on keksitty vaikkapa paikallisen terveysaseman lääkärien vastaanotolla.
– Se puinen tikku, mikä työnnetään asiakkaan suuhun, oli pujotettu alumiiniseen kylttikehykseen ja tikun päälle on liimattu tai paperiliuska, johon on tulostettu henkilön nimi.
Nykyisin, kun eletään keikkalääkäriaikakautta, nimet kylteissä vaihtuvat tiuhaan tahtiin.

Näistä lähtökohdista alkoi päivittyvän nimikyltin kehittelyprosessi ja Suvi Komsa perusti yhdessä lieksalaisen yrittäjän Ville Vänskän kanssa Varasjoki Group oy:n vuonna 2018, myöhemmin yhtiöön tuli mukaan niin ikään lieksalainen yrittäjä Timo Väänänen.
– Lähtökohtana oli kehittää reaaliajassa sovelluksen kautta päivittyvä nimikyltti, joka toimii ilman virtalähdettä, Komsa kiteyttää.

Eri yhteistyötahojen tuotoksena syntyi 10x6 senttimetrin kokoinen Viso, muovikehikko, joka pitää sisällään jonkin verran elektroniikkaa, päivittyvä osa on e-paperia. Kyltti päivittyy kännykkäsovelluksen kautta ilman erillistä aktivointia. Päivittyminen tapahtuu kunkin käyttäjän henkilökohtaisen salasanasuojan takaa.
Kyltin prototyyppiä on testattu jo erilaisissa kohteissa ja siitä valmistuu lähiaikoina 30 kappaleen erä pilotointiin, mikä on osa kehittelyyn liittyvää ELY-keskuksen hanketta.
– Varsinainen tuotannon aloitus on tarkoitus saada alkamaan tämän vuoden puolella, Komsa suunnittelee. – Tuotteen markkinointi on jo aloitettu.

Kolmikko uskoo, että tuotteella on mahdollisuus jopa kansainväliseen läpimurtoon.
– Yritin etsiä, löytyykö tällaisia mistään. En löytänyt muuta kuin jotain älyttömän kallista tabletin kokoista versiota. Viiden kappaleen hinta oli jotain 5 000 euroa, näillä meidän selkosilla ei sellainen kyllä mene kaupaksi.

Kylttihankkeen alkutaipaleella on ollut mukana lukuisia eri tahoja. Suvi Komsa kiittää muun muassa Lieksan Kehitys oy LieKeä ja Pikesiä. Varsinaisessa kehtystyössä ovat olleet mukana Collapick oy, joka on vastannut ohjelmoinnista, Greenfox oy on puolestaan hoitanut muovisuunnittelun, Total Design oy muotoilun ja Aresteck oy elektroniikkasuunnittelun. Rahoituskuvioissa ovat mukana Finnvera, ELY-keskus ja Mavi.
– Luonnollisesti myös yhtiön omaa rahaa on tarvittu tässä kehitystyössä runsaasti, Komsa muistuttaa.

 

Lue lisää aiheesta tiistain 21.1. Lieksan Lehdestä, paperisena ja diginä.

 
What do you want to do ?
New mail

Kommentoi

Hae sivuilta