Julkaistu 

Suomi-kenkien tuotanto alkoi Pankakoskella, korona vei valtaosan tilauksista heti kättelyssä

Suomi Kenkä oy:n tuotantovastaava Satu Turunen täytti kenkämuottia keltaisilla muovirakeilla tiistaina iltapäivällä. Marja Mölsä Suomi Kenkä oy:n tuotantovastaava Satu Turunen täytti kenkämuottia keltaisilla muovirakeilla tiistaina iltapäivällä.

Suomi-kenkien tuotanto on alkanut Suomi Kenkä oy:n Pankakosken tuotantolaitoksessa. Ensimmäiset kenkäerät vähittäis- ja verkkokauppaan valmistuivat viime viikolla. Muoteista on kuoriutunut tähän mennessä tuhatkunta paria harmaita vapaa-ajankenkiä. Niitä valmistetaan nyt 2–3 henkilön voimalla, jatkossa niin tuotantokapasiteetti kuin tekijöiden määräkin kasvavat.
– Ei olisi tämä koronaepidemia voinut sattua pahempaan aikaan, huokaa Suomi Kenkä oy:n toimitusjohtaja Kare Tikka.
Ei riittänyt, että tuotanto viivästyi alkuperäisistä suunnitelmista 3–4 kuukaudella, kun niin muottien valmistuksessa kuin materiaalinkin saannissakin oli viiveitä.
– Ja nyt, kun tuotanto on käynnistynyt, peruivat isommat kauppaketjut tilauksiaan koronatilanteen takia, Tikka harmittelee useiden kymmenien tuhansien kenkäparien kohtaloa.

Kare Tikka esittelee uutuuskenkiä samalla hellyydellä, kuin vastasyntyneen vauvan isä pienokaistaan.
– Pohjavärejä on kolme, keltainen, punainen ja musta. Päällysosa on harmaa kaikissa, hän kertoo.
Kenkien kokoskaala on 37–46 ja ne sopivat sekä miesten että naisten jalkaan. Parhaimmillaan Suomi-kenkä on vapaa-ajankenkänä.
– Olen minä niillä juoksulenkkejäkin tehnyt, mutta ei ainakaan aluksi kannata lähteä pitkälle lenkille. Kenkä on sen verran matala, että voi akillesjänne kipeytyä.
Jalkine on sopiva myös vaikkapa luonnossa liikkumiseen yhtä lailla kun cityjalkineeksikin. Kengän erikoisuus on pohjaosan kaksitiheyksinen kumi, joka on kantapään ja päkiän kohdalta vahvempaa.
– Näin se kestää hyvin kulutusta. Tällaisia ei tietääkseni ole maailmassa missään muualla aikaisemmin valmistettu, Tikka esittele ja samalla taivuttelee kevyttä jalkinetta kaksinkerroin. – Kevyt, joustava ja kulutusta kestävä kenkä.

Suomi Kenkä oy:n Pankakosken tehtaalla pitäisi jo nyt olla käynnissä myös monille entuudestaan tuttujen Feelmax-paljasjalkakenkien valmistus. Vaan eipä ole. Siihenkin tuli korona väliin.
– Kenkämateriaalien piti tulla Kiinasta jo ennen kiinalaisten uuttavuotta. Ne eivät tulleet, kun korona sotki kuviot.
Se tehdas, minkä piti toimittaa paljasjalkakenkien materiaalit Lieksaan, valmistaa nyt poikkeuksellisesti hengityssuojia. Näin Lieksan tehdas joutuu jälleen odottamaan.
– Tuotanto käynnistyy heti, kun materiaalit saadaan tänne, Tikka sanoo.

Lue koko juttu torstain 2.4. Lieksan Lehdestä, paperisena ja Diginä.

Kommentoi

Hae sivuilta