Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Riistakeskus päätti: Viensuun susia ei saa tappaa

Nämä jäljet ilmaantuivat Ollilan tilan navetan taakse pellolle tämän viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Riistakeskuksen kielteiseen päätökseen liittynyt tieto siitä, etteivät pedot ole käyneet tilalla kahteen viikkoon, ei siis pidä paikkaansa. Sari Oinonen Nämä jäljet ilmaantuivat Ollilan tilan navetan taakse pellolle tämän viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Riistakeskuksen kielteiseen päätökseen liittynyt tieto siitä, etteivät pedot ole käyneet tilalla kahteen viikkoon, ei siis pidä paikkaansa.

Viensuun Ollilan tilan pihapiirissä ja Pajujärven maisemissa viime aikoina pyörineitä susia ei saa tappaa. Suomen riistakeskus antoi asiassa päätöksen tänään. Alueella on liikkunut maaliskuun puolivälistä lähtien kolmen suden lauma, joista kaksi sutta on todistettavasti käynyt lukuisia kertoja Ollilan tilan pihapiirissä ja lähimmillään noin kahden metrin päässä tilan tuotantoeläinsuojasta. Kahden suden poistolupaa haki pedoille karkotusluvan saanut Jaakko Könttä Viensuun Riistaveikoista. Lupa oli voimassa maaliskuun loppuun saakka.
- Kolme sutta pyörii edelleen täällä, ja niistä on useita kyläläisten tekemiä havaintoja myös viime päiviltä, Jaakko Könttä sanoo.

Hän on erittäin pettynyt riistakeskuksen antamasta kielteisestä päätöksestä.
- Pelko kylällä jatkuu. Onko Itä-Suomesta tarkoitus tehdä susireservaatti? hän perää.
Könttä vertaa, että alueella hirvitilanne on nolla ja susikannan annetaan kasvaa.
- Valta on nyt kokonaan muilla kuin alueen asukkailla tai metsästysseuroilla, ei voi mitään.

Kielteisessä päätöksessään riistakeskus toteaa, ettei susien tappamiselle ole riittäviä perusteita, eivätkä susien tappamisen poikkeusluvan edellytykset täyty.
- Näyttää siltä, että karkotustoimet ovat tehonneet, eivätkä sudet sen jälkeen ole tulleet tilalle kahteen viikkoon, sanoo riistapäällikkö Juha Kuittinen Pohjois-Karjalan riistakeskuksesta.
Hän korostaa, että asiaan toki voidaan palata, mikäli tilanne muuttuu.
- Siinä tapauksessa ratkaisujakin voidaan tehdä kohtuullisessa ajassa.

Ollilan tilan emäntä Sari Oinonen pitää riistakeskuksen perusteita ontuvina.
- Jos pitää olla riittävä määrä pihakäyntejä, niin mikä on riittävä määrä? Sudet ovat käyneet meidän tilan pihapiirissä viikoittain ja tällä viikolla susi oli kaapinut makuupaikan meidän pihattonavetan taakse. Jos joku sanoo, että se oli kettu, niin ei pidä paikkansa, ketulla ei ole niin isoja tassunjälkiä. Jaakko Könttäkin kävi jäljet katsomassa, susi se oli, Sari Oinonen selvittää.

Vaikka vielä tämän viikon alkupuolella hanki tilan ympäristössä oli kovaa, ikuistui susien pihavierailusta etutassun kynsien jäljet hangen pintaan. Viikon puolivälin jälkeen jälkiä ilmaantui tuoreelle lumelle.
- Huoli ja pelko sen kun jatkuvat. En ymmärrä yhtään riistakeskuksen tekemää kielteistä päätöstä. Meillä ovat lapset nyt koko ajan kotona koronan takia ja huoli on myös tuotantoeläimistä. Aion kyllä selvittää, miksi poistolupaa ei tullut. On tämä kummallista, Oinonen ihmettelee.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Kommentoi

Hae sivuilta