Julkaistu 
Marja Mölsä

Kotoilukassi-kampanjassa kuka tahansa pääsee auttamaan lapsiperheitä

Kotoilukassi-lahjoituksen voi tehdä huhtikuun ajan. Kampanjaa esittelivät lauantaina Tuija Klingberg (vas.) Arto Sihvonen, Katja Kalkasmaa, Sonja Hartiainen, Maarit Nuutinen ja Tiina Muikku. Tilaisuudessa noudatettiin säädettyjä turvaetäisyyksiä. Marja Mölsä Kotoilukassi-lahjoituksen voi tehdä huhtikuun ajan. Kampanjaa esittelivät lauantaina Tuija Klingberg (vas.) Arto Sihvonen, Katja Kalkasmaa, Sonja Hartiainen, Maarit Nuutinen ja Tiina Muikku. Tilaisuudessa noudatettiin säädettyjä turvaetäisyyksiä.

Koronaepidemia on muuttanut lapsiperheiden arkea nopeasti ja ennalta arvaamatta. Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Pielisjärven osasto, Siun sote, Lieksan kaupunki ja K-Citymarket tarttuivat heti toimeen ja pohdinta siitä, mitä voitaisiin tehdä, alkoi samoin tein.
– Muutos on iso ja hallitsematon. Ryhdyimme yhdessä tuumin miettimään, miten voimme tukea perheitä tässä muutoksessa, kertoo lasten toimintaterapeutti Tuija Klingberg Siun sotesta.
Muutaman yhteydenoton ja neuvonpidon jälkeen syntyi Klingbergin ideoima Kotoilukassi-kampanja, joka alkoi viikonvaihteessa ja kestää huhtikuun loppuun saakka. Kampanjan teemana on Yhdessä ollaan enemmän.

– Meillä on pohjalla hyvä yhteinen kokemus joululahjakampanjasta eli ydinporukka, joka tämän toteuttaa, oli jo olemassa, selvittää Siun soten johtava sosiaalityöntekijä Sonja Hartikainen.
MLL:n Pielisjärven osaston, Siun soten ja K-Citymarketin Joulupuu-keräyksessä kuka tahansa sai ostaa joululahjoja vähävaraisille lapsiperheille. Lahjoja kertyi 259 kappaletta. Kotoilukassi-kampanjassa K-Citymarketin asiakkaat voivat valita marketin kahvilan lähellä sijaitsevasta kampanjapisteestä 10, 15 tai 20 euron kortin ja viedä sen kassalle. Kortin summa lisätään ostosten summaan. Tämän jälkeen kassin sisältö kootaan ja ohjataan Siun soten sekä Lieksan kaupungin harkinnan kautta apua tarvitseville perheille. Kasseissa on pilaantumattomia ruokatarvikkeita ja hygieniatuotteita, mallisisältöihin voi tutustua kampanjapisteessä.

Sonja Hartikainen korostaa, että kampanjassa toimitaan vastuullisesti ja valtakunnallisia turvaohjeita noudattaen.
– Ihmisten, jotka haluavat auttaa, ei tarvitse koskettaa lahjoitettavia tuotteita. Kotijakovaiheessa Siun soten työntekijä ei kohtaa perhettä, vaan asia sovitaan etäyhteydellä ja kassi jätetään porstuaan.
Kotoilukassi on monimerkityksinen.
– Idea on, että kassin sisältö auttaa taloudellisesti, mutta tarjoaa myös yhteistä tekemistä ja hyvää mieltä perheille, Hartikainen viittaa muun muassa leivontatarvikkeisiin.

Toisin kuin joulun aikaan, nyt mukana kampanjoimassa sekä kassin sisällössä on myös Lieksan kaupunki. Hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen vahvistaa Klingbergin näkemyksen siitä, että koronaepidemia on muuttanut perheiden arkea radikaalisti ja nopeasti.
– Vanhemmat ovat jääneet kotiin, lapset eivät ole koulussa tai päivähoidossa, tilanne on hyvin erilainen normaalitilanteeseen verrattuna.
Sihvonen on äärimmäisen kiitollinen siitä, että vanhemmat ovat apuna koululaisten etäopetuksessa, sillä poikkeustilasta näyttää tulevan melko pitkä.
– Varmasti tähän erilaiseen arkeen liittyy myös taloudellisia haasteita, kun vanhempia on joutunut jäämään palkattomille vapaille ja niin edelleen.
Näihin näkökulmiin vedoten Sihvonen pitää luonnollisena sitä, että myös kaupunki on vahvassa roolissa auttamiskampanjassa.

MLL:n Pielisjärven osaston puheenjohtaja Tiina Muikku korostaa, että lapsiperheiden auttaminen on sitä ”ominta MLL:ää”.
– Nyt kun kaikki paikat, perhekahvilaa myöten, on suljettu, voimme edes tämän kampanjan kautta olla auttamassa.
Perheiden muuttunut arki näkyy myös K-Citymarketissa päivittäin.
– Meitä on muutaman viikon ajan työllistänyt ihmisten huoli siitä, miten he saavat ruokaa, jos käy niin, että auttaja sairastuu. Näitä asioita käydään läpi sekä puhelimessa että päivittäisissä kohtaamisissa. Keskusteluissa on tullut esille, että nyt eletään todella poikkeuksellista aikaa, sanoo K-Citymarketin kauppias Maarit Nuutinen.

Lue koko juttu tiistain 7.4. Lieksan Lehdestä, paperisena ja diginä.

Kommentoi

Hae sivuilta