Julkaistu    |  Päivitetty 
Varpu Strengell

Kotihoidossa riittävästi suojavarusteita

Lähihoitaja Riikka Kiiskinen käyttää kasvomaskia ja kertakäyttöhanskoja kotihoidon asiakkaiden luona käydessään. Varpu Strengell Lähihoitaja Riikka Kiiskinen käyttää kasvomaskia ja kertakäyttöhanskoja kotihoidon asiakkaiden luona käydessään.

Kotihoitaja laittaa päälleen monta kertaa päivässä suojavarusteet. Asiakkaiden luo mentäessä puetaan suojaava kasvomaski ja kertakäyttöhanskat. Käsidesi kulkee vyötäröllä roikkuvassa annostelijassa ja täyttöpullo taskussa. Siun soten pohjoisen alueen kotihoidon palvelupäällikkö Eeva Nykänen kertoo, että suojavarusteita on saatu koko ajan lisää.
- Jatkuva tilaus meillä on menossa. 1–2 viikkoa kerrallaan mennään ja tällä hetkellä varusteita on sen verran, että pärjätään kyllä.
Hanskat vaihdetaan joka käynnille ja myös suojamaskien osalta sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa, että ne pitää vaihtaa joka asiakaskontaktin jälkeen. Kotihoidossa noudatetaan ministeriön ohjeita. Joka tapauksessa maski tulee vaihtaa aina, kun se alkaa tuntua kostealta tai epämukavalta. Jos maskin joutuu ottamaan pois, sitä ei saa pukea uudelleen.
- Maskiin ei saa koskea käsin, vaan sen pois ottaminen tapahtuu kiinnitysnaruihin koskemalla, Nykänen selvittää.
Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Riikka Kiiskinen vaihtaa uuden maskin jokaisen asiakkaan luo mennessään.
-  Tarvikkeita on ollut riittävästi, eikä meille ole asetettu rajoja, montako maskia saa päivässä käyttää. Maski kostuu aina jonkin verran varsinkin, jos asiakkaan luona menee pidempään, Kiiskinen sanoo.
Kotihoidon kohdalla on korostettu omahoitaja- ja omatiimi-systeemiä aiempaa enemmän ja pyritään siihen, että asiakkaan luona ei kävisi joka päivä eri hoitaja vaan jokaisella olisi se niin sanottu omahoitaja.
Säännöllisiä kotihoidon asiakkaita on Lieksassa yhteensä noin 250. Henkilökunnan vahvuus on 71. Yhdellä työntekijällä on vuoronsa aikana keskimäärin 15 asiakkaan luona käyntiä.

Lisää Lieksan Lehdessä 21.4.

Kommentoi

Hae sivuilta