Julkaistu 
Marja Mölsä

Koronatestaukset alkavat Lieksan terveysasemalla tällä viikolla – testiin pääsee myös lievästi oireilevia potilaita

Sairaanhoitaja Carita Honkanen työskenteli Lieksan terveysaseman epidemiapuolen infektiovastaanotolla tiistaina. Sisään pääsee vain soittamalla ovikelloa. Marja Mölsä Sairaanhoitaja Carita Honkanen työskenteli Lieksan terveysaseman epidemiapuolen infektiovastaanotolla tiistaina. Sisään pääsee vain soittamalla ovikelloa.

 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote lisää tämän viikon aikana merkittävästi koronavirustestausta, näytteenottomahdollisuus avautuu myös Lieksan terveysasemalle. Tähän saakka näytteenotoista Lieksassa on huolehtinut Siun soten ensihoito.

Viime viikon lopulla julkaistujen valtakunnallisten ohjeistusten mukaisesti koronavirusnäytteitä otetaan yhä useammalta lievästi oireilevalta henkilöltä. Näytteitä otetaan henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Taudin oireita ovat tämänhetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia. Oireettomia henkilöitä ei edelleenkään julkisessa terveydenhuollossa testata koronaviruksen varalta.

Siun sotesta kerrotaan, että näytteenottotarvikkeiden, kuten nenänielunäytetikkujen, saatavuudessa on edelleen jonkin verran haasteita, joten välttämättä lievästi oireilevia ei testata heti saman päivän aikana.

– Terveysasemille soittavien on henkisesti syytä varautua siihen, että kiireettömässä tapauksessa näytteitä ei välttämättä oteta samana päivänä ja etenkin viikonloppuisin näytteenotto voi tapahtua vasta arkena, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Näytteenoton laajentamisella tavoitellaan ensisijaisesti parempaa valtakunnallista tilannekuvaa taudin esiintyvyydestä, sillä koronavirukseen ei ole vielä lääkettä eikä rokotetta.

– Kaikkien terveysasemille ja päivystykseen tulevien pitää soittaa ennen saapumistaan. Näytteenottoon ei voi hakeutua vain tulemalla paikan päälle. Ensin puhelu, aina! Sieberns painottaa.

Näytteenottomahdollisuuksia laajennetaan myös terveyskeskussairaaloissa eli terveysasemien vuodeosastoilla sekä ensihoidon avulla asumispalveluissa ja kotihoidossa.

Jos henkilö epäilee koronavirustartuntaa, voi netissä toimivassa Omaolo-palvelussa itse arvioida, sopivatko omat oireet koronavirustartuntaan. Maaliskuun loppupuolella julkaistun koronavirus-oirearvion on tähän mennessä tehnyt vajaa 5 000 pohjoiskarjalaista.

Omaolon oirearviota on päivitetty vastaamaan uusinta tietoa koronaviruksen aiheuttamasta taudista. Omaolo antaa myös suoran sähköisen yhteydenottomahdollisuuden terveydenhuoltoon, jos kriteerit täyttyvät. Koronavirustestauksen tarpeen arvioi kuitenkin aina terveydenhuollon ammattilainen tarkentavan keskustelun perusteella.

Tämän viikon alkupuolelle mennessä maakunnan alueella on otettu reilu tuhat koronanäytettä. Näytteitä on otettu myös Lieksassa, mutta paikkakuntakohtaisia testimääriä ei ole saatavilla.

Kommentoi

Hae sivuilta