Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Korona-arkeen helpotusta – papin kanssa päiväkävelylle Lieksassa

Juho Kamula toivoo, että seurakuntalaisilla olisi matala kynnys lähteä hänen kanssaan kävelylle ja juttelemaan. Marja Mölsä Juho Kamula toivoo, että seurakuntalaisilla olisi matala kynnys lähteä hänen kanssaan kävelylle ja juttelemaan.

 Miltäpä tuntuisi lähteä päiväkävelylle ja samalla jutustelemaan niitä näitä kotiseurakunnan papin kanssa? Tällaisen kokeilemiseen tarjoutuu nyt mahdollisuus, kun Lieksan evankelisluterilaisen seurakunnan diakoniapappi Juho Kamula päätti kokeilla uudenlaista konseptia kohdata seurakuntalaisia.
– Näin korona-aikana on pakko muuttaa toimintatapoja. Jos ei muuta, ei ole edellytyksiä perusseurakuntatyölle eli ihmisen kohtaamiselle, Kamula perustelee ideaansa.

Hän tarjoaa seurakuntalaisille privaatteja eri pituisia päiväkävely- ja jutusteluhetkiä aina silloin, kun hänen kalenterissaan on tilaa. Keskusteluhetkille ei ole olemassa mitään valmista raamia tai ennalta määrättyjä aiheita, eikä uskonasioista ole pakko puhua.
– Raamattu puhuu siitä, että osoittakaa rakkautenne teoissa eikä sanoissa eli ihmisen kohtaaminen on kirkon perustehtävä. Ja minun mielestäni ihmisten ilahduttaminen on se kaikkein tärkein asia, Kamula sanoo.

Hän korostaa, että pappi on koulutettu kuuntelemaan ja keskustelemaan ihmisten kanssa.
– Yhtenä ideana tässä on, että ihminen muistaa ja tunnistaa sen, että on selkeästi tätä koronaa isompia voimia olemassa. On jotain paljon suurempaa ja myönteisempää, joka saattaa unohtua siinä yhteydessä, kun eletään pelon ja yksinäisyyden keskellä. Tarkoitukseni on auttaa seurakuntalaista pääsemään tämän kriisin yli.

Idea päiväkävelyistä syntyi Juho Kamulan ajatuksissa, kun hän pohti keinoja saada aikaan mahdollisimman helpon kanavan ottaa yhteyttää kotiseurakunnan pappiin.
– On hyvä testailla muitakin erilaisia tapoja, eikä haittaa, jos ne eivät nousekaan jaloilleen. Toisaalta joku niistä voi nousta ja toimia hyvin.

Kriisiaikana kehiteltyä ja hyväksi koettua toimintamuotoa ei ole välttämättä pakko lopettaa siinä vaiheessa, kun maailma, Suomi ja Lieksa palaavat jälleen koronanjälkeiseen arkeen.
– Mikään toimintamuoto ei ole itseisarvo. Ihmisen kohtaaminen ja keskustelu ovat kaikissa tilanteissa tärkeitä.

Teologian maisteri Juho Kamula on Lieksan seurakunnan papistossa melko uusi tulokas.
– Joillekin voi tuntua vieraalta ajatukselta kohdata minut, oudon ihmisen, mutta sitä ei kannata arastella, Kamula esittää seurakuntalaisille lämpimän kutsun tulla luokseen.

Hän lanseerasi päiväkävelynsä viime viikolla Lieksan seurakunnan Facebook-sivuilla näin: ”Toisiko sinun tai vaikkapa vanhemman läheisesi karanteeniin piristystä ulkoilu kotiseurakunnan diakoniapapin kanssa? Mikäli koet, että rupattelu ulkoilmassa voisi olla virkistävää, ota yhteyttä ilman kynnystä.”
Vaikka ensiviestissään hän kutsui kohtaamisiin lähinnä karanteenissa olevia seurakuntalaisia, ei hän rajaa ulkopuolelle ketään muitakaan.
– Kuka vain, ikään katsomatta, voi ottaa yhteyttä ja lähteä kanssani kävelylle, hän rohkaisee.

Kommentoi

Hae sivuilta