Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Lieksasta viestiä vapaa-ajanasukkaille: Tervetuloa, mutta terveinä

Taisto Lehikoinen (vas.) ja Jarkko Määttänen toivottavat mökkiläiset tervetulleiksi Lieksaan. Molemmat luottavat siihen, että vastuullisuus toteutuu ja turvaohjeita noudatetaan kaikissa toiminnoissa. Marja Mölsä Taisto Lehikoinen (vas.) ja Jarkko Määttänen toivottavat mökkiläiset tervetulleiksi Lieksaan. Molemmat luottavat siihen, että vastuullisuus toteutuu ja turvaohjeita noudatetaan kaikissa toiminnoissa.

Vantaalaispariskunnalla on kesämökki Lieksassa. Pariskunta on jo vuosikausien ajan viettänyt koko kesän mökkimaisemissaan.
– Mutta nyt ollaan kahden vaiheilla, uskaltaako sinne tulla. Oltaisiin jo tultu, mutta koronaepidemian takia vielä pohdimme asiaa. Olemmeko tervetulleita, vai nähdäänkö meidät siellä vastuuttomina kansalaisina? pariskunta, joka ei tohdi kertoa edes nimeään julkisuuteen, pohtii.

Siun soten johtajaylilääkäri ja sairaalapalveluiden johtaja Jarmo Kukkonen ei näe mökkipaikkakunnalle matkustamiselle suuria esteitä.
– Asiassa on useampia näkökohtia. Matkustusrajoitukset on tässä vaiheessa purettu, mutta yli 70-vuotiaiden kohdalla kehotetaan edelleen korostettuun lisävarovaisuuteen kontakteissa, Kukkonen sanoo.

Hän korostaa, että ihmisillä on luonnollisesti oikeus käyttää mökkejään, mutta:
– Pohjois-Karjalan koronavarautuminen on hyvällä tasolla, mutta se on mitoitettu kuitenkin lähtökohtaisesti oman maakunnan väestön arvioidulle tarpeelle.

Kukkonen pyytää, etteivät ihmiset missään tapauksessa lähtisi liikkeelle akuuteissa infektio-oireissa tai jos lähipiirissä on tuoreeltaan oireilevia tai korona-altistuneita.
– Tuolloin taudin välittämisriski mökkipaikkakunnille olisi selkeästi kohonnut.

Kukkosen mukaan huolellisuus on kuitenkin tarpeen, eikä ylenmääräisen pelon ilmapiiri palvele mitään.
– Ihmisillä on oikeus liikkua, ja Suomessa on kuitenkin käytännössä tässä vaiheessa rauhallinen koronatilanne suurimmassa osassa maata.

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen on samoilla linjoilla.
– Uudenmaan raja on avattu, jokaisella on perustuslakiin liittyvä oikeus liikkua ja olla siellä missä haluaa. Eli kyllä mökkiläiset saavat tulla Lieksaan.

Määttänen korostaa, että kaupunki on julkinen toimija ja vallitsevissa poikkeusolosuhteissa toimitaan lainsäädännön mukaisesti. Nyt liikkumisrajoituksia ei ole.
– Toiveemme kuitenkin on, että kaikki noudattavat valtakunnallista ohjeistusta liikkumisen ja kokoontumisten osalta. On tärkeää myös kiinnittää edelleen erityishuomiota turvaetäisyyksiin, hygieniaan ja yli 70-vuotiaiden osalta turvallisuusohjeistukseen. Ihan niin kuin mekin täällä vastuullisesti teemme. Pitää muistaa, että koronatilanne on edelleen olemassa.

Määttäsen mukaan mökkiläiset ovat Lieksalle erittäin tärkeitä muun muassa kaupungin vireyden, elinvoiman ja henkisen ilmapiirin kannalta katsottuna.

Lieksan Yrittäjien puheenjohtaja Taisto Lehikoinen pitää tärkeänä sitä, että mökkiläiset saapuvat Lieksaan tänä kesänä entiseen malliin.
– Tervetuloa, tulkaa tänne terveinä, hän kutsuu.

Lehikoinenkin toivoo, että kaikki Lieksassa jo olevat ja tänne tulevat noudattavat annettuja turvaohjeita.
– Uskon, että Etelä-Suomesta tulee tänne fiksua porukkaa, joka tietää ohjeistukset ja noudattaa niitä.

Vuonislahti on yksi Lieksan vilkkaimmista vapaa-ajanasukkaiden kansoittamista kylistä. Kyläpäällikkö Anu Penttinen tietää, että osa mökkiläisistä on jo saapunut ja loputkin saavat tulla.
– En näe mitään estettä mökkiläisten tulolle, se on henkilökohtainen mielipiteeni. Jokainen kuitenkin muistaa nyt, että turvavälit pidetään, kotosalla pysytellään ja muitakin turvaohjeita noudatetaan.

Lue koko juttu tiistain 12.5. Lieksan Lehdestä, paperisena tai diginä.

Kommentoi

Hae sivuilta