Julkaistu    |  Päivitetty 
Martti Heikkinen

Karhuja Lieksan keskustassa - poliisi ei ole karkotuksen kannalla

Karhuja on nähty esimerkiksi Lamminkylässä ja Yrjölässä. Kuvan karhut ikuistettiin Sarkkilassa viime viikolla. Tiina Eskelinen Karhuja on nähty esimerkiksi Lamminkylässä ja Yrjölässä. Kuvan karhut ikuistettiin Sarkkilassa viime viikolla.

Jokakeväiseksi muodostunut ilmiö, karhunbongaus on saanut kansan jälleen liikkeelle. Karhubongareita on riittänyt teiden varsille viime päivien aikana ainakin Lamminkylässä, Sarkkilassa ja Yrjölässä. Kyseisissä paikoissa on tehty lukuisia havaintoja pelloilla käyskentelevistä karhuista. Keskustan kupeessa Yrjöläntiellä oli lukuisia karhuista kiinnostuneita ihmisiä kiikaroimassa ja kuvaamassa pellolle ruokailemaan tullutta karhua lauantai-iltana.

Reijo Kortelainen esitteli karhuista otettuja valokuvia kamerastaan.

- Perjantaina sain kuvattua emän ja kolme pentua täällä Yrjölässä. Minua kiinnostaa kaikki luontoon liittyvä, kuten linnut ja isot eläimet. Siksi tulin tänne karhuja kuvaamaan. Olen käynyt myös Lamminkylässä ja Sarkkilassa. Siellä suunnalla on kuulema pyörinyt parhaimmillaan kymmenkunta karhua. Itse en ole niitä siellä nähnyt, Kortelainen kertoi.

Rikosylitarkastaja Pentti Nurminen Itä-Suomen poliisista tietää karhujen liikkuvan keskustan läheisyydessä, mutta ei ole karkottamisen kannalla.

- Näkemykseni ja kokemukseni mukaan kyseessä on jokakeväinen, parin viikon mittainen ongelma. Karhujen karkottaminen siirtäisi eläimiä vain alueelta toiselle, eikä ongelma välttämättä poistuisi. Tietenkin jos jokin selkeä vaaratilanne ilmenee, silloin karkotusta mietitään. Eläimen lopettaminen on viimeinen keino johon turvaudutaan, Nurminen kertoo.

Keväällä 2017 kantatielle jouduttiin asentamaan pysähtymiskielto, jonka tarkoituksena oli estää karhunbongaajia pysäköimästä autojaan vilkasliikenteisen tien varteen.

- Ainakaan toistaiseksi vastaavaan ei ole ollut tarvetta. Karhuja ei tietääkseni ole tavattu keväänä kantatien varressa. Pitää muistaa, että karhujen katselu ei saa haitata normaalia liikenteen sujumista, Nurminen sanoo.

Nurmisen mukaan karhujen katselu on hyväksyttyä, jos sen tekee esimerkiksi omasta autosta pitkän välimatkan päästä eläimeen.

- Se on huolestuttavaa, että poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa ihmiset ovat jalkautuneet ja lähestyneet karhua. Se on erittäin huono ja vaarallinen idea. Niin ei pidä missään nimessä tehdä, Nurminen muistuttaa.

Lisää aiheesta Lieksan Lehdessä 26.5.

Kommentoi

Hae sivuilta