Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Poliisi lopetti pyyntirautaan tarttuneen karhun Lieksan Viensuulla

Lieksassa on nyt runsaasti karhuja. Nämä karhut, emo ja kolme pentua, on kuvattu Lieksan keskustan tuntumassa Yrjölän pellolla toukokuun loppupuolella. Kuvan karhuperhe ei liity Viensuun tapaukseen. Ahti Keränen Lieksassa on nyt runsaasti karhuja. Nämä karhut, emo ja kolme pentua, on kuvattu Lieksan keskustan tuntumassa Yrjölän pellolla toukokuun loppupuolella. Kuvan karhuperhe ei liity Viensuun tapaukseen.

Itä-Suomen poliisi on tänään iltapäivällä lopettanut karhuemon, jolla oli pienpetojen pyyntiin tarkoitettu rauta vasemmassa etujalassaan. Emokarhun mukana oli kaksi erauspentua, jotka pakenivat ampumispaikalta metsään.

Poliisille tehtiin tänään aamupäivällä ilmoitus loukkaantuneesta karhusta Viensuulla. Ilmoitustietojen ja ilmoittajan myöhemmin poliisille toimittamien kuvamateriaalin perusteella täyskasvuisella karhulla oli vasemmassa etujalassaan pienpetojen pyyntiin tarkoitettu rauta. Täyskasvuisen karhun mukana liikkui kaksi nuorempaa karhua.

Poliisi arvioi, että loukkaantuneen karhun toimittaminen hoitoon tai pyyntiraudan irrottaminen suurikokoiselta karhulta eivät ole turvallisia eikä tarkoituksenmukaisia vaihtoehtoja. Toisaalta tämänvuotiset pennut eivät selviä luonnossa ilman emoa. Näin poliisin yleisjohtaja määräsi lopetettavaksi sekä loukkaantuneen karhun että pienet pennut. Poliisin mukaan Lieksassa on runsaasti karhuja, eikä useammankaan karhun lopettamisella vaaranneta paikallista karhukantaa. Toimintavaihtoehdoista konsultoitiin myös Luonnonvarakeskusta.

Lopettamispäätöksen jälkeen Ylä-Karjalan riistanhoitoyhdistyksen SRVA-toimijat jäljittivät karhun koirien avulla. Poliisi ampui emon noin puolen kilometrin päässä havaintopaikasta Kantalelahdentien varressa. Mukana seuraavat pennut osoittautuivat erauspennuiksi, joten sekä poliisin että Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan niitä ei ollut tarvetta lopettaa.

Kommentoi

Hae sivuilta