Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Paikalliset mansikat kypsyivät sopivasti juhannukseksi

Nyt myynnissä olevat kesän ensimmäiset mansikat kypsyvät tunneleissa. Harri Meriläinen esittelee makeaa Sonata-lajiketta, jonka poiminta aloitettiin tänään. Marja Mölsä Nyt myynnissä olevat kesän ensimmäiset mansikat kypsyvät tunneleissa. Harri Meriläinen esittelee makeaa Sonata-lajiketta, jonka poiminta aloitettiin tänään.

Makeaa paikallista mansikkaa on saatu Lieksassa kauppoihin tällä viikolla.
– Ensimmäinen erä myyntiin poimittiin tunnelista tiistaina, kertoo Vaaraniemessä sijaitsevan Meriläisen marjatilan isäntä Harri Meriläinen.

Tilan mansikoita löytyy paikallisten suurimpien marketien valikoimista ja lisäksi K-Citymarketin kauppakäytävän myyntipisteestä.
– Nyt poimitaan tunneleista, heinäkuun ensimmäisen viikon jälkeen päästään avomaille, isäntä suunnittelee.

Parhaillaan myynnissä olevat lajikkeet ovat varhaisia Malling Centenarya ja Sonataa. 14 000 taimesta riittää runsaasti poimittavaa avomaille pääsyyn saakka.
Aikaisempiin kesiin verrattuna mansikkakauden aloitus on hieman myöhässä viileän kevään takia.
– Viime viikkojen lämpimät säät ovat vauhdittaneet kypsymistä.

Kaiken kaikkiaan isäntä odottelee varsinaista sesonkia rauhallisin mielin.
– Avomaalla mansikka on vielä pienillä raakileilla, ja kukkaa on paljon eli hyvältä näyttää, Meriläinen viittaa tilan noin 12 hehtaarin mansikka-alaan. Päälajikkeena on pehmeänmakea Polka. Muita lajikkeita ovat Vendi ja Allegro sekä uutena kokeiluna Alexia.

Kevään koronaepidemia aiheutti marjatilan väelle harmaita hiuksia, sillä ulkomaalaisten poimijoiden saanti näytti epävarmalta. Nyt tilanne on valoisampi.
– Meillä on jo aloittanut viisi ukrainalaista työntekijää ja juhannuksen jälkeen tulee viisi lisää, kaikkiaan saataneen Ukrainasta noin 15 poimijaa, Harri Meriläinen listaa.

Aiempina kesinä poimijoita on tullut myös Venäjältä. Nyt se ei ole mahdollista, mutta vajetta on saatu paikattua osaksi paikallisin voimin.
– Suomesta on tulossa poimijoiksi muun muassa ulkomaalaisia opiskelijoita ja Lieksasta jonkin verran nuoria ja aikuisia sekä myös irakilaisia ja somalialaisia maahanmuuttajia. Nimiä listalla on paljon, kunhan vain saadaan väkeä tulemaan töihin asti.

Vaikka poimijoiksi halukkaiden lista on kohtuullisen pitkä, tykyttää isännän takaraivossa silti pienoinen epävarmuus.
– Kun ei yhtään tiedä, tarvitaanko 40, 50 vai peräti 60 poimijaa, kun joukossa on paljon ensikertalaisia, eikä voi ennustaa, mikä on lopullinen työsaavutus. Normaalisti noin 3/4 poimijoista on kokeneita, joten jo etukäteen tietää, paljonko väkeä tarvitaan.

Lue koko juttu tiistain 23.6. Lieksan Lehdestä, paperisena ja diginä.

 
What do you want to do ?
New mail

Kommentoi

Hae sivuilta