Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Varpasen kylätalo tuhoutui yöllisessä tulipalossa – ”Ukkonen löi meidät kanveesiin. Meiltä meni kaikki!”

- Mieli ei ole vielä hyväksynyt tätä surullista tapahtumaa, sanoo Varpasen kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Osmo Turunen katsellessaan kylän toiminnallisen keskuksen savuavia rauniota. Marja Mölsä - Mieli ei ole vielä hyväksynyt tätä surullista tapahtumaa, sanoo Varpasen kyläyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Osmo Turunen katsellessaan kylän toiminnallisen keskuksen savuavia rauniota.

Salamaniskusta alkunsa saanut tulipalo tuhosi Varpasen kylätalon perustuksiaan myöten perjantain ja lauantain välisenä yönä. Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta puoli yhden jälkeen yöllä ja sen saapuessa paikalle olivat kattorakenteet täysin tulessa.
- Keskityimme suojaamaan ulkorakennusta ja talon ympärillä olevaa metsää, kertoo Viekin VPK:n sammutusyksikön johtaja Henri Pyykkö. Sammutustöiden virallinen vastuu oli Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Lieksan aseman paloesimiehellä.

Vesi sammutustöihin saatiin noin 600 metrin päästä Viekijärveen johtavasta purosta. Työt jatkuivat vielä lauantaina iltapäivällä.
- Olemme täällä niin kauan, kun saamme kaikki palopesäkkeet sammumaan ja savupiipun kaadetuksi. Sen jälkeen paloalueen jälkivalvonta siirtyi Varpasen kyläyhdistykselle.

Yhdistyksen puheenjohtaja Osmo Turunen sai tiedon palosta yöllä naapurista tulleella puhelinsoitolla.
- Heti lähdin paikalle, liekit näkyivät jo kauas, hän sanoo surullisena. - Ei tätä saata uskoa edes todeksi. Meiltä meni kaikki.

Varpasen kylätalo oli pienen kylän toiminnallinen keskus, jossa järjestettiin kaikki kylän yhteiset tapahtumat. Se toimi myös kokouspaikkana ja kylän väki vuokrasi sitä perhejuhliin.
- Täällä oli toimintaa ympäri vuoden. Yhteistyökumppanina meillä oli tässä Pielisen Erä, joka järjesti täällä muun muassa hirvipeijaisia. Viekin Nuorisoseura piti täällä joululaulajaisia, Turunen kertoo.

Seuraavan tapahtuman piti olla jo ensi keskiviikkona, jolloin talon piha-alueella olisi kuultu suunsoittosirkusta.
- Se on nyt peruttu. Ja just’ viime keskiviikkona käytiin sitä varten puhdistamassa piha ja siivoamassa sisätilat.

Kylätalon mukana paloi kaikki Varpasen kyläyhdistyksen omaisuus: kalusteet, tarjoiluvälineet, kahvinkeittimet ja niin edelleen.
- Täällä säilytettiin niitäkin tarpeita, mitä tarvitaan Mätäsvaaran kaivoksella järjestettävissä tilaisuuksissa.

Osmo Turunen huokaa syvään katsellessaan savuavia raunioita.
- Ukkonen löi meidät kanveesiin. Nyt otetaan lukua kahdeksaan, mutta me vielä noustaan. Toivossa eletään edelleen.
Turunen uskoo, että uuden kylätalon nousu vielä nähdään.
- Me tarvitsemme kylätaloa, kyllä se varmasti rakennetaan, mutta emme tarvitse näin suurta kiinteistöä, hän pohtii.

Noin 250 neliön suuruisen kylätalon vakuutuspuoleen hän ei kaiken hämmennyksen keskellä ole ehtinyt vielä paneutua.
- Kyllä meillä vakuutus on ja maksut maksettu.

Varpasen hirsirakenteisella kylätalolla on pitkä historia.
- Tässä meni samalla usean sukupolven talkootyö maan tasalle ja iso pala koko kylän perinnehistoriaa siinä mukana, Turunen suree.

Talon rakentaminen alkoi vuonna 1938, kun Varpasen kylän miehet olivat kaivanneet juhlien ja tapahtumien pitopaikkaa. Rakentaminen alkoi Suojeluskunnan ja Varpasen maamiesseuran yhteistyönä. Talvisota kuitenkin keskeytti rakennustyöt ja sodan jälkeen Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin. Maamiesseura jatkoi talon rakentamista ja vihkiäisiä vietettiin vuonna 1951.
- Talon seinällä oli kehystettynä vihkiäisten alkuperäinen ohjelma. Nyt sekin on palanut.

1980-luvun puolivälissä peruskorjattu kylätalo siirtyi Varpasen kyläyhdistyksen omistukseen vuonna 1990 maamiesseuran lahjoituksena. Mukana siirtyi noin hehtaarin verran maata.
- Me olemme huolehtineet talosta ja pitäneet sitä kunnossa. Tänne tehtiin porakaivokin ja Leader-rahoituksella saatiin vesi taloon sisälle. Meillä on ollut hyvä paikka. Enää sitä ei ole.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Kommentoi

Hae sivuilta