Julkaistu 
Marja Mölsä

Päivö-myrsky riehui yöllä – puita kaatui teille ja rakennusten päälle, tuhansia talouksia sähköittä, liikuntapaikkoja suljettu

Lieksan Urheilupuiston tenniskenttä on kokenut kovia tänä kesänä. Viime yönä Päivö-myrsky runnoi kentän rakenteita, aiemmin kesäkuussa asialla olivat ilkivallantekijät. Lieksan kaupunki on sulkenut kentän toistaiseksi. Marja Mölsä Lieksan Urheilupuiston tenniskenttä on kokenut kovia tänä kesänä. Viime yönä Päivö-myrsky runnoi kentän rakenteita, aiemmin kesäkuussa asialla olivat ilkivallantekijät. Lieksan kaupunki on sulkenut kentän toistaiseksi.

Päivö-myrsky teki laajoja ja pahoja tuhoja Lieksan alueella tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Pielisen Karjalan alueella Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle tuli tiistain kello 20.30 ja keskiviikon kello 8.30 välisenä aikana kaikkiaan 255 tehtävää. Valtaosa, 145 kappaletta, niistä oli Lieksan alueella.
– Tuuli kaatoi puita enimmäkseen tiealueille, rautateille ja sähkölinjoille. Myös rakennusten päälle kaatui puita, selvittää palopäällikkö Mika Viertola Lieksan paloasemalta.
Lisäksi muutamia tehtäviä aiheutui vesistöissä ajelehtivista veneistä sekä irronneiden kattopeltien kiinnittämisestä
– Lieksassa suurimmat vahingot aiheutuivat Nurmeksentiellä (kantatie), Viertola sanoo.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Nurmeksen paloaseman vs. asemamestari Janne Pelo kertoo, että keskiviikkona Lieksan ja Kolin alueella oli vielä runsaasti raivattavaa, lähinnä teille kaatuneita puita.
– Ja koko ajan tulee ilmoituksia lisää, kun ihmiset menevät mökeilleen ja huomaavat tuhoja, hän selvittää.
Pelo uskoo, että myrskyn tuhojen raivaukseen menee keskiviikkopäivä.
– Viime yönä töitä tehnyt porukka on nyt lepäämässä ja päivävuorolla eli vakiomiehityksellä tehdään raivaustyötä.

Sähkölinjoille kaatuneet puut aiheuttivat valtavan määrän sähkökatkoja Lieksan alueella. Pahin tilanne oli yöllä yhden aikoihin, jolloin Lieksassa oli kaikkiaan 4 789 sähkötöntä taloutta. Vikojen korjaus jatkui läpi yön ja aamulla kello kymmenen aikoihin sähköttömiä talouksia oli vielä reilut 1 500 kappaletta.
Pohjois-Karjalan Sähkö oy on antanut tilanteen johdosta suurhäiriötiedotteen. Koko maakunnan alueella sähköittä oli enimmillään 24 400 taloutta.
– Vikoja on ollut rajaamassa ja korjaamassa läpi yön ja aamun kaikkiaan 70 verkostoasentajaa, metsureita, motoja ja koneurakoitsijoita sekä toimihenkilöitä. Korjaustöitä maastossa ovat kuitenkin vaikeuttaneet vaaralliset olosuhteet. Aamun aikana vika-alueita on paikannettu ja rajattu pienemmiksi, että on päästy suunnitelmalliseen ja laajamittaiseen korjaustyöhön myrskytuulten laannuttua. Vikojen paikannukseen on saatu avuksi myös helikopteri, sähköyhtiöstä kerrotaan.
Vikoja korjataan täydellä teholla ja sähköt saadaan asiakkaille sitä mukaa kuin työt etenevät.
– Sähköverkon rikkoutumisen ja häiriön laajuuden takia asiakkaiden on hyvä varautua siihen, että sähköjen palautuminen saattaa kestää osalla asiakkaista jopa kolme päivää.
Johdoille kaatuneita tai kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan raivaus ja metsätyöt sähköverkossa ja niiden välittömässä läheisyydessä ovat turvallisuussyistä aina ammattilaisten työtä.

Päivö-myrskyn tuhojen vuoksi Lieksassa on suljettu Urheilupuiston tenniskentät, Timitran hiihtokeskuksen kuntopolut sekä frisbeegolfrata. Myös Saavan lenkillä on havaittu laajoja myrskytuhoja.
– Tuhoalueita on suljettu siihen saakka, kunnes puut on saatu korjattua ja alueella on turvallista liikkua. Lieksan kaupunki tiedottaa erikseen, kun alueet ovat käytössä, sanoo Lieksan kaupungin hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen.

Kommentoi

Hae sivuilta