Julkaistu    |  Päivitetty 
Varpu Strengell

Reposuon uusi luontotorni aukeaa lähiaikoina

Kari Lyytikäinen (vas.), Heikki Räsänen ja Pasi Ikonen ehättivät tornin tarkastuksen yhteydessä harmittelemaan kiikarien puuttumista. Varpu Strengell Kari Lyytikäinen (vas.), Heikki Räsänen ja Pasi Ikonen ehättivät tornin tarkastuksen yhteydessä harmittelemaan kiikarien puuttumista.

Reposuon uusi luontotorni on valmis käyttöön, kunhan viimeiset tarkastukset on tehty, joka tapauksessa lähipäivinä, viimesitään ensi viikolla. Tornin kustannusarvio asettuu 40 000 euroon.
- Siitä harvinainen rakennusprojekti, että ollaan reilusti etuajassa. Alun perin suunnitelmissa oli, että tämä olisi käytössä elokuun lopulla, sanoo Metsähallituksen luontopalvelujen rakennusmestari Pasi Ikonen tyytyväisenä.
Rakennustyöt aloitettiin vanhan tornin purkamisella toukokuun puolivälissä. Purku- ja rakennustöistä vastaa Tmi Kari Lyytikäinen. Torneja Kari Lyytikäinen on rakentanut nyt kaikkiaan 11. Läntisin on Raippaluodossa ja itäisin on tämä uusin, Reposuon torni. Työtä helpotti se, että torni pystyttiin rakentamaan vanhoille perustuksille.
- Näkyy kelpaavan, kun västäräkki ehätti jo pesänkin torniin tekemään, Lyytikäinen myhäilee.
Kestää 50 vuotta

Tornin korkeus on kahdeksan metriä ja sen ensimmäiseen kerrokseen on esteetön pääsy. Reposuon yli aukeaa nyt entistäkin parempi näkyvyys, sillä ylempi taso on metrin korkeammalla kuin vanhassa tornissa. Metsähallituksen suunnittelija Heikki Räsänen arvioi uuden tornin käyttöiäksi useita kymmeniä vuosia.
- Tämä on nyt tehty kestopuusta, joten varmaan semmoinen 50 vuotta, Räsänen sanoo.
Edellinen torni kesti hieman alle 20 vuotta.
- Se oli tehty kyllästämättömästä lehtikuusesta ja materiaali ei sitten kestänyt lahottajia vastaan, Räsänen toteaa.
Ensimmäiset lahovauriot tornissa havaittiin kolme vuotta sitten. Kävijöiltä se suljettiin noin vuosi sitten.

Lisää Lieksan Lehdessä 9.7.

Kommentoi

Hae sivuilta