Julkaistu 
Marja Mölsä

Autolautta Pielinen takaisin Norjaan?

Autolautta Pielinen saa olla Lieksan satamassa syyskuun loppuun saakka. Marja Mölsä Autolautta Pielinen saa olla Lieksan satamassa syyskuun loppuun saakka.

Pielisellä vielä viime kesänä seilanneen Autolautta MF Pielisen kohtalo on toistaiseksi avoin. Edesmenneen lauttayrittäjä Ahti Sarasojan perikunta on jatkanut Autolautta MF Pielisen myyntiaikaa elokuun loppuun saakka. Alus on herättänyt laajaa kiinnostusta eri tahoja edustavissa ostajaehdokkaissa. Perikunta haluaa nyt rauhassa tutustua ostotarjouksiin ja odottaa niitä mahdollisesti myös lisää. Yhteistyökumppanina laivan asioiden hoidossa perikunnalla on Lieksan Kehitys oy LieKe.

Perikunnan edustaja Helena Sarasoja sanoo, että lautan kanssa ei haluta tehdä hätiköityjä päätöksiä ja eri ostotarjoukset käydään tarkoin läpi. Nyt siihen on aikaa, sillä Lieksan kaupunki on jatkanut lautan ankkurointilupaa Lieksan satamassa syyskuun loppuun saakka. Aiemman luvan mukaan lautta olisi pitänyt poistaa satamasta kesäkuun lopussa.
Yksi lautan ostajaehdokkaista on norjalainen porukka, joka näkee lautassa potentiaalin entisöintikohteen.
– Lauttahan tuli Lieksaan Norjasta. Se on entisöijille uniikkikohde, jolla on runsaasti historiallista arvoa, Helena Sarasoja kuvailee ostajaehdokkaiden tuntemuksia.
Hän kertoo, että Norjasta on jo käyty tutustumassa lauttaan ja ottamassa siitä kuvia paikan päällä Lieksan satamassa. Kommunikointi ostajaehdokkaan kanssa on käyty tulkin välityksellä.
– Ostajaehdokkaissa on myös suomalaisia sisävesilaivojen kunnostajia. Lisäksi siitä ollaan kiinnostuneita pääkaupunkiseudulla, jonne se haluttaisiin työ- ja tapahtumakäyttöön, Sarasoja luettelee.

Täysin mahdollista on sekin, että alus jää Lieksaan ja aloittaa jälleen liikennöinnin Lieksan ja Kolin välillä.
– Kaksi yrittäjää on kiinnostunut jatkamaan lautan toimintaa. Selvittely senkin osalta jatkuu edelleen.

Ennen liikennöinnin aloittamista alus olisi kuitenkin katsastettava matkustajalaivakäyttöön. Lautta olisi myös maalattava ulkoa päin.
– Ne luonnollisesti aiheuttavat kustannuksia ostajalle, Sarasoja pohtii.

Autolautta Pielinen oli liikennöidessään Suomen sisävesien suurin matkustaja-autolautta. Alus on noin 40 metriä pitkä ja autokannella on tilaa 24 henkilöautolle tai neljälle bussille. Alukseen mahtuu sata matkustajaa. Lautta on valmistettu vuonna 1958 Trondheimissa Norjassa (Holger Stjern) ja siirretty Pieliselle vuonna 1983, jolloin se aloitti risteilyt Lieksan ja Kolin satamien välillä. Lautta oli liikenteessä vielä viime kesänä, mutta sitä ennen sen toiminnassa oli useiden vuosien katkos.

Kommentoi

Hae sivuilta