Julkaistu    |  Päivitetty 
Harri Ronkainen

Pankakosken työkeskuksesta löytyi aarre

Pankakosken työkeskuksen katosta riippunut tanskalaismuotoilija Louis Poulsenin PH Artichoke -riippuvalaisin on yksi valaisimuotoilun kaikkien aikojen mestariteoksista. Henri Maijala Pankakosken työkeskuksen katosta riippunut tanskalaismuotoilija Louis Poulsenin PH Artichoke -riippuvalaisin on yksi valaisimuotoilun kaikkien aikojen mestariteoksista.

Purkamista odottavaa Lieksan seurakunnan Pankakakosken työkeskusta tyhjennetään irtaimistosta.

- Lamput ovat menossa huutokauppaan, kertoo talouspäällikkö Henri Maijala.
Maijala viittaa 11:een lamppuun, joista yksi on kirkkaasti ylitse muiden. Sen hinnan on arvioitu nousevan huutokaupassa 5 000–10 000 euroon, ja se myydään Helsingissä arvohuutokaupassa.
Riippuvalaisin on itsensä tanskalaismuotoilija Poul Henningsenin (1894–1967) PH Artichoke -riippuvalaisin, jonka hän suunnitteli vuonna 1958 kööpenhaminalaiselle Langelinie Pavilion -ravintolalle. Valaisin roikkuu yhä tänä päivänäkin ravintolassa.
Työkeskuksenkin "kruununjalokivi" on vanha ja alkuperäinen, eli se ollut työkeskuksen katossa alusta saakka. Työkeskus vihittiin käyttöönsä vuonna 1962.
PH Artichoke -riippuvalaisimia myyvä Valaisinmestari ei sanojaan säästele kehuessaan valaisinta. Työkeskuksen "Artisokan" väri on kupari. Valaisinmestarin mukaan kuparisessa PH Artichoke -valaisimessa kuparilevyjen lämpö ja hehku yhdistyvät maailman tunnetuimpaan riipusrakenteeseen luoden ainutlaatuisen toiminnallisen taideteoksen.

- PH Artichoke tunnetaan sen maailmankuulusta, ainutlaatuisesta ja veistoksellisesta muotoilusta. Valaisinta pidetään kansainvälisenä designikonina.  Artichoke koostuu 72 lehdestä, jotka jakautuvat 12 riviin ja joiden kollektiivinen sijoitus tarjoaa häikäisemättömän valon kulmasta riippumatta, Valaisinmestari hehkuttaa.
Henningsenin suunnittelema valaisinten varjostinjärjestelmä valittiin vuonna 2006 Tanskan kulttuurikaanoniin yhtenä taideteollisuuden edustajana.

Lue lisää aiheesta tiistain 1.9. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta