Julkaistu 
Harri Ronkainen

Pielisen museon talli, kämppä ja myllyt kuntoon

Uuden pärekaton saanut savotan talli on siirretty museoalueelle Talviaisjoelta. Harri Ronkainen Uuden pärekaton saanut savotan talli on siirretty museoalueelle Talviaisjoelta.


Pielisen museon Savotarannassa on saatu valmiiksi savotan tallin ja Pusurinjoen kämpän uudet pärekatot. Hanketta rahoitti Metsämiesten Säätiö.

- Savottarakennusten pärekattojen kunnostaminen takaa kunnostettujen rakennusten säilymisen metsätyöperinnettä esittelevän Savotarannan merkittävinä osina. Myös rakennuksissa olevien museoesineiden säilyminen on turvattu, kun katot ovat kunnossa, korostaa museoamanuenssi Katri Tolonen.
Vuonna 1970 avattuun Savotarantaan on koottu valtakunnallisesti merkittävä ja monipuolinen kokoelma savotta- ja uittotöihin liittyviä rakennuksia, rakenteita ja esineistöä Lieksan ja muualta Pielisen Karjalan alueelta.
Rakennuksia ja rakennelmia Savotanrannassa on aina kämppälakia edeltävältä ajalta 1950-luvulle saakka. Pusurinjoen kämppä rakennettiin 1930-luvun alussa vuoden 1928 kämppälain vaatimusten mukaisesti. Savotan talli on siirretty museoalueelle Talviaisjoelta.
Myllyistä museon viime kesän korjausohjelmassa olivat Hattuvaaran ja Viensuun tuulimyllyt. Ne saivat uudet myllynsiivet ja akselipuut.

Lue lisää aiheesta torstain 10.9. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta