Julkaistu 
Marja Mölsä

Koronatestiin pääsee nopeasti, päivittäin kymmeniä testauksia

Keltaiset kyltit opastavat potilaita näytteenottoon Lieksan terveysasemalla. Marja Mölsä Keltaiset kyltit opastavat potilaita näytteenottoon Lieksan terveysasemalla.

Lieksassa pääsee koronatestiin nopeasti. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että testausajan saa samana päivänä, kun ottaa yhteyttä terveysasemalle tai viimeistään seuraavana päivänä.
– Viikonloppuisin näytteitä otetaan Nurmeksen terveysasemalla ja Joensuussa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa, selvittää Siun soten Lieksan terveysaseman vastaanoton osastonhoitaja Tuula Riikonen.

Testien tulos saadaan asiakkaalle 1–5 vuorokaudessa.
– Negatiivinen testitulos ilmoitetaan asiakkaalle tekstiviestillä, positiivinen tulos puhelimitse. Asiakas voi katsoa vastauksen myös www.omakanta.fi-palvelusta, Tuula Riikonen sanoo.
Lieksassa päivittäiset testausmäärät vaihtelevat 10–30:een.
– Ruuhkaa on ollut vain satunnaisesti, maanantai-iltapäivät ovat kiireisimpiä.

Jos henkilö epäilee koronavirustartuntaa, tulee aina ottaa ensin puhelimitse yhteys Lieksan terveysaseman numeroon 013 330 2831 tai päivystysapuun 116 117.
– Tilanne arvioidaan puhelimessa ja potilas saa toimintaohjeet.
Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämänhetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus.
– Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä, Tuula Riikonen luettelee.
Hän kehottaa ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, vaikka oireet olisivat lieviä. Omaa tilannetta voi selvittä myös tekemällä Omaolo-oirearvion nettiosoitteessa www.omaolo.fi
Riikosen mukaan nyt on paljon liikkeellä myös kausiflunssaa.

Siun soten alueella Pohjois-Karjalan maakunnassa ja Heinävedellä on kirjattu yhteensä 34 testein varmistettua koronavirustartuntaa. Niistä 18 on Joensuussa.

Kommentoi

Hae sivuilta