Julkaistu 
Marja Mölsä

Lieksa sulkee toimintoja koronaryppään takia, kuntalaisille suositellaan kasvomaskien käyttöä

Kasvomaskeja ja käsidesiä on nyt hyvin saatavilla Lieksan kaupoissa. Marja Mölsä Kasvomaskeja ja käsidesiä on nyt hyvin saatavilla Lieksan kaupoissa.

Lieksan kaupungin valmiusryhmä on päättänyt tänään, että jäähalli, Liehun liikuntahalli ja uimahalli suljetaan huomisesta alkaen 30.9. saakka. Lisäksi lopetetaan koulujen liikuntasalinen iltakäytö ja kansalaisopiston opetus sekä Kohttamispaikan toiminta siirretään viikolla eteenpäin.

Sen sijaan Pielisen museo, Nuorisokahvila Nuokkari, Nuorisopaja, kirjasto ja Brahe-sali pidetään auki. Salin toiminnassa on otettava huomioon aiemmin päätetty kokoontumisrajoitus ja pidettävä riittävät turvavälit.

Kaupungin varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat lähiopetuksessa. Tartuntaketjujen seuraamisen perusteella koulujen sulkemiselle ei ole tällä hetkellä tarvetta, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti ja tiedotetaan välittömästi, jos tilanne muuttuu. Perusopetuksen oppilaita on testattu syksyn aikana muutamia ja tulokset ovat olleet negatiivisia.

Lukio-opetus jatkaa myös lähiopetuksessa, lukuun ottamatta abiturientteja, jotka siirtyvät etäopetukseen syksyn ylioppilaskirjoituksiin saakka.

Lieksan kaupungin ja Siun soten toimintojen osalta osa toiminnoista suljetaan viikon ajaksi, osan toiminta jatkuu mukautettuna ja ne toimipaikat, joissa on turvalliset toiminnan edellytykset, jatkavat toistaiseksi normaalia toimintaa.

Siun soten terveyspalveluissa on valmistauduttu koronatapausten aiheuttamaan hoidon tarpeen kasvuun monin tavoin ja testauskapasiteettiä on lisätty. Lieksan terveysaseman toimipisteisiin kuljetaan arkisin ainoastaan pääovesta ja kaikkien tulijoiden pitää soittaa ennen terveysasemalle saapumistaan.

Ikäihmisten palvelujen osalta vierailumahdollisuus Siun soten terveyskeskussairaaloissa ja palveluasunnoissa on rajattu, ja niissä käytetään yksilöllistä harkintaa. Vierailuista on sovittava ennakkoon ilmoittamalla, ja vierailut tehdään suunnitellusti ja suojautuneena. Lieksassa suositellaan, että omaiset ja läheiset harkitsisivat erityisen tarkkaan vierailemista ikäihmisten ja muiden riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden luona seuraavan viikon aikana.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta tämän hetken toimenpiteet koskevat työntekijöiden liikkuvuuden rajoittamista niin, että kuntarajojen yli kulkemista ei tehdä, vaan lieksalaiset työntekijät työskentelevät Lieksassa, eikä kaupunkiin tule muista kunnista työntekijöitä. Fyysisistä asiakastapaamisista hoidetaan vain välttämättömät tapaamiset.

Valmiusryhmä korostaa, että viruksen leviämisen estämiseksi on kaikkien lieksalaisten syytä muistaa annetut ohjeet, pitää huolta turvaväleistä, hyvästä hygieniasta sekä käyttää kasvomaskeja annetun suosituksen mukaisesti. Valmiusryhmä suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen asentamista puhelimiin, jotta mahdollisiin altistumisiin päästään nopeasti kiinni.

Siun sote on suoraan yhteydessä altistuneisiin. Oi­reet­to­mat al­tis­tu­neet määrätään tar­tun­ta­tau­ti­lain mu­kai­seen ko­ti­ka­ran­tee­niin ja oi­rei­set al­tis­tu­neet ohjataan ko­ro­na­vi­rus­tes­tiin. On hyvä muistaa, että oireettomien altistuneiden lähipiiri ei ole karanteenissa, vaan he voivat liikkua ja työskennellä normaalisti.

Hengitystieoireita potevien henkilöiden on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon lievissäkin oireissa. Sairaana ei pidä mennä töihin eikä kouluun, vaan hakeutua koronavirustestiin ja pysyä kotona, kunnes testitulokset ovat tulleet.

Valtakunnallisen THL:n Koronakartan mukaan Lieksassa on tällä hetkellä kaikkiaan kymmenen laboratoriokoken varmistettua koronavirustartuntaa. Kartta päivittyy joka päivä kello 12, jolloin vuorokauden sisällä todetut uudet tartunnat lisätään aiempiin lukemiin.

Lieksan kaupunki suosittelee kasvomaskien käyttöä käyttöä kaikissa julkisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita kansalaisia.

 

Kommentoi

Hae sivuilta