Julkaistu    |  Päivitetty 

Lieksassa 16 koronavirustartunaa, testejä tehdään myös viikonloppuna – kokoontumisrajoitus tiukentui

Koronatestauksen kapasiteettia on lisätty Lieksan terveysasemalla. Nyt testejä otetaan myös viikonloppuna. Varpu Strengell Koronatestauksen kapasiteettia on lisätty Lieksan terveysasemalla. Nyt testejä otetaan myös viikonloppuna.

Lieksassa on perjantai-iltapäivään mennessä todettu kaikkiaan 16 koronavirustartuntaa, virukselle altistuneiden määrä on jo yli 60 ja määrä on kasvussa. Tartunnat liittyvät Binderholz Nordic oy:n Lieksan toimipisteeseen. Lisäksi yksi tähän tartuntaryppääseen liittyvä tartunta on todettu ulkomailla. Testauskapasiteettia Lieksassa on lisätty ja koronavirustestin ottaminen onnistuu myös viikonloppuna.
– Todetuista tapauksista osa on oireettomia ja osa oireisia. Tämän takia päädyttiin seulomaan koko tehtaan ja yhteistyöyritysten henkilöstö koronavirustartunnan varalta. Testaustuloksista suurin osa on jo saatu. Altistuneet asetetaan viranomaispäätöksellä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Altistuneiden joukossa on yhteensä noin kymmenen perusopetuksen oppilasta sekä toisen asteen opiskelijaa. Altistuneet oppilaat ja opiskelijat on ohjattu varotoimenpiteenä kotikaranteeniin ja etäopetukseen. Mikäli lapsilla on hengitystieoireita, lämmönnousua tai tiedossa oleva altistuminen, ei viikonlopun jälkeen pidä mennä kouluun tai päivähoitoon.

Lieksan terveysasemalla on otettu tällä viikolla kaikkiaan noin 400 koronavirustestiä.
– Määrä vaihtelee päivittäin, kiireisin päivä oli keskiviikko, jolloin testejä otettiin 166, kertoo Siun soten Lieksan terveysasman tartuntataudeista vastaava lääkäri Asta Ryynänen.

Myös kokoontumisrajoitukseen on tullut muutos. Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen on viranhaltijapäätöksellään tiukentanut rajoitusta. Hän kieltää kaikki yli 50 hengen yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet 30.9. saakka. Päätös tiukentaa jo aiemmin annettua suositusta välttää yli 50 hengen tilaisuuksia. Pirskasen mukaan kielto on välttämätön yleisvaarallisen koronavirustaudin leviämisen estämiseksi.

Lieksan kaupungin alueelle on annettu lisäksi tarkennettu suositus kasvomaskin käytöstä kaikissa julkisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita kansalaisia.

Kaupungin valmiusryhmä muistuttaa, että jokaisen kuntalaisen osuus viruksen leviämisen estämisessä on todella tärkeä.
– On pidettävä tarvittavan pitkät turvavälit toisiin ihmisiin, huolehdittava yskimis- ja käsihygieniasta ja julkisissa tiloissa käytettävä kasvomaskia annetun suosituksen mukaan.

Valmiusryhmä suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen asentamista älypuhelimiin, jotta mahdolliset altistumistilanteet tulevat mahdollisimman nopeasti esille.


Rajoitus- ja varotoimia arvioidaan uudestaan tilanteen mukaan. Siun sote ja Lieksan kaupunki seuraavat tilannetta tiivisti ja tiedottavat lisää tilanteen niin vaatiessa. Muualla Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä koronavirustilanne on rauhallinen. Tilanteen mahdolliseen nopeaankin muuttumiseen on varauduttu.

Kommentoi

Hae sivuilta