Julkaistu 
Harri Ronkainen

Mätäsvaaran ex-kaivoksen jätehiekka ympäristöuhka

Mätäsvaaran kaivoksen rikastusprosessin yhteydessä syntyi runsaasti jätehiekkaa, joka sisältää korkeita metallipitoisuuksia. Harri Ronkainen Mätäsvaaran kaivoksen rikastusprosessin yhteydessä syntyi runsaasti jätehiekkaa, joka sisältää korkeita metallipitoisuuksia.

Pirkanmaan ELY-keskuksen kaivosympäristöasiantuntija Auri Koivuhuhta oli mukana tekemässä päivitystä käytöstä poistettujen ja hylättyjen kaivannaisjätteiden jätealueiden luettelosta. Sen mukaan tarkemmat kohdetutkimukset tehdään ainakin 19 kohteessa, joista yksi on Mätäsvaaran entinen kaivos, jossa louhittiin molybdeeniä vuosina 1939–1947. Sen kaivannaisjäte on rikastushiekka, joka sisältää korkeita metallipitoisuuksia ollen ympäristöriski.
Nyt ELY-keskukselle on annettu tehtäväksi selvittää, missä kohteissa ja missä järjestyksessä ryhdytään toimenpiteisiin.

- Tämä etenee hitaasti mutta varmasti, Koivuhuhta kuvailee hanketta.
Koivuhuhta viittaa siihen, että ensin 19 tärkeimmän kohteen joukosta priorisoidaan 2–3 kohdetta tänä vuonna, joista yksi siis saattaa olla Mätäsvaaran ex-kaivos. Ensi vuonna on vuorossa valittujen kohteiden tarkempi selvitystyö ja kunnostustarpeen arviointi.
Sitten kohteille pitää vielä tehdä myös varsinaiset kunnostussuunnitelmat. Lopullisena tavoitteena on alueiden puhdistaminen.

Lue lisää torstain 8.10. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta