Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Hirvipeijaisten sijaan tappaiskeittoa Viekissä tänään

Herkullisen tappaiskeiton tuoksu sekottui kenttäkeittiön savun tuoksuun ja levisi laajalle ympäristöön, kun Mauri Piironen (vas.) ja Merja Katajasalo annostelivat keittoa kyläläisten astioihin Viekin paloaseman pihamaalla tänään puolen päivän jälkeen. Marja Mölsä Herkullisen tappaiskeiton tuoksu sekottui kenttäkeittiön savun tuoksuun ja levisi laajalle ympäristöön, kun Mauri Piironen (vas.) ja Merja Katajasalo annostelivat keittoa kyläläisten astioihin Viekin paloaseman pihamaalla tänään puolen päivän jälkeen.

Pekka Sormusen 11.10. Sulkaisissa ampumaa hirvinaarasvasaa on popsittu tänään monessa kodissa Viekin suunnalla.
- Koronan takia ei voitu pitää jokavuotisia peijaisia. Päätimme sen sijaan jakaa tappaiskeittoa kenttäkeittiöstä, tuumaa Koivurinteen Erän puheenjohtaja Mauri Piironen ja lappaa isolla kauhalla höyryävää keittoa Viekin ja lähiympäristön kyläläisten tuomiin astioihin kylän paloaseman pihamaalla.

Tällä kertaa tappaiskeittoon ei tehty mykyjä, vaan höyryävä herkku muistutti enneminkin perinteistä lihakeittoa. Hirvenlihan lisäksi keitossa oli hirven munuaista, sydäntä ja maksaa. Lisäksi siihen oli laitettu sianlihaa, perunoita, lanttua, porkkanaa, sipulia, mausteita ja vettä.

Piironen selvittää, että tappaiskeiton perinteet ulottuvat hänen muistissaan 1950-luvulle.
- Silloin ei ollut jääkaappeja. Syksyllä teurastettiin ensimmäisenä lammas, joulukuussa sitten sika taikka kaksi.

Teurastetuista lihoista tehtiin aina ensimmäisenä tappaiskeitto, loput lihat säilöttiin. Niitä aikoja muistellen Piironen keitteli myös tänään tarjolla ollutta soppaa.
- Ihan perinteinen tappaiskeiton resepti, puolet hirvenlihoista esikypsytettiin uunissa ja varsinainen keittäminen alkoi tänään aamuseitsemältä, Piironen selvittää.

Puolilta päivin keitto oli valmista jaettavaksi kyläläisille, maanvuokraajille, seuran jäsenille ja yhteistyökumppaneille.
- 200 litran keitosta riittää 500 annosta, Piironen tietää.

Vaikka jahti on vielä Koivurinteen Erän osalta kesken, haluttiin tappaiskeitto tarjota jo nyt.
- Siellä ne ovat metsästäjät viimeistä lupahirveä jahtaamassa, Piironen kertoo.

Keittoon käytettiin ensimmäisenä kaadettua vasaa, sen lisäksi seuran sihteeri ja rahastonhoitaja Merja Katajasalo ampui viikolla kookkaan naarashirven Mustolanvaarassa koiransa, jämtlanninpystykorvan Lumovaaran Pilkkeen haukusta.
- Enää puuttuu yksi aikiuinen hirvi. Sitten on jahti meidän osalta ohitse, Katajasalo sanoo.

Katajasalon mukaan Viekin maastoissa on näkynyt tänä syksynä yllättävän paljon vasoja ja nimenomaan kaksoisvasoja.
-Niitä näyttäytyy, kun sitä aikuisa etsitään, hän hymyilee.

Viekin kylällä pitkään asunut seuran jäsen, eläkkeellä oleva poliisi, Mauri Aspelund tuli hakemaan keittoa omalla teräskattilallaan.
- Mikäs siinä, mukavaahan tämä tämmöinen on, kun ei kerran peijaisiakaan pysty järjestämään. Ihan yksikseni sitten tätä nautiskelen. Ehkä ensi vuonna päästään taas peijaisiin.

Tänä vuonna Suomen Metsästäjäliittokin on suositellut peijaisista luopumista koronan takia.
- Siitähän se ajatus meilläkin lähti. Kun meillä on näitä kenttäkeittiöitä, niin helppohan tämä oli järjestää. Makkaratulillakin olisi joutunut porukka olemaan aika lähekkäin. Tällä tavalla ulkosalla kun keittoa jaetaan, voidaan pitää turvavälit kunnossa, Katajasalo tuumaa.

Tappaiskeiton jaon oli määrä kestää kaksi tuntia. Suunnitelma onnistui täydellisesti.
- Kello 14 kattilamme oli tyhjä ja 200 litraa keittoa jaettu.

Lue lisää aiheesta tiistain 20.10. Lieksan Lehdestä, paperisena ja diginä.

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Kommentoi

Hae sivuilta