Julkaistu 
Harri Ronkainen

Arvokkaita järvitaimenia katosi Lieksanjoen säilytyskasseista

Kalarosvo tai kalarosvot iskivät Lieksanjoella oleviin emokalojen säilytyskasseihin. Harri Ronkainen Kalarosvo tai kalarosvot iskivät Lieksanjoella oleviin emokalojen säilytyskasseihin.

Lieksanjoen emokalapyynnin yhteydessä katosi kaksi taimenta säilytyskasseista. Pielisen Karjalan kalatalousalueen puheenjohtajan Jukka Turusen mukaan kalat on viety luvatta.

- Muuta selitystä ei ole: säilytyskasseissa ei ole reikiä, ja uistin oli jäänyt kiinni säilytyskassiin, Turunen sanoo.
Tekijä tai tekijät eivät välttämättä tiedä, millaiseen tekoon he ovat syyllistyneet. Lain mukaan jos kalastaja ottaa saaliiksi uhanalaisen kalan, joka on lain mukaan vapautettava, kalan suojeluarvo voidaan tuomita valtiolle menetetyksi. Taimenen suojeluarvo on 2 440 euroa ja rasvaeväleikatun taimenen arvo 260 euroa.
Turunen muistuttaa, että kutukalalla ei ole arvoa ruokakalana, mutta kalakannan hoidon kannalta sillä on arvoa sitäkin enemmän.

- Ihmetellä täytyy. Tämä on aiheuttanut ihmetystä ympäri Suomea ja esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriössä, Turunen kertoo.
Emokalapyyntiä on harjoitettu Lieksanjoella vuodesta 1993 lähtien. Koskaan aikaisemmin kaloja ei ole kadonnut.
Viime vuonna annettiin uuden kalastuslain mukainen ensimmäinen tuomio käräjäoikeudessa, joka tuomitsi miehen kalastusrikkomuksesta sakkoihin ja menettämään valtiolle kalan suojeluarvona 7 510 euroa. Mies kalasti rasvaevällisen järvilohen Lieksankosken voimalaitoksen alta.
Suojeluarvoa koskevassa asetuksessa on yhteensä 23 arvoa. Järvilohen suojeluarvo on suurin.

Kommentoi

Hae sivuilta