Julkaistu 
Marja Mölsä

Pepita Katajainen aloittaa suutarina Lieksassa

Pepita Katajainen aloittaa Lieksassa suutarina tulevana maanantaina. Juuri korjattu jalkine saa loppusilauksensa putsikonella. Marja Mölsä Pepita Katajainen aloittaa Lieksassa suutarina tulevana maanantaina. Juuri korjattu jalkine saa loppusilauksensa putsikonella.

Lieksass, Pielisentie 22:ssa, avautuu maanantaina 2.11. uusi suutarinliike.
– Tämä kaikki on oikeastaan monen sattuman summa ja tässä minä nyt olen, nelikymppinen yrittäjä Pepita Katajainen hymyilee pirteänä ja valmiina hommiin.
Kyseessä on hänen ensimmäinen oma suutariliikkeensä, vaikka jalkineiden korjaus ja muut suutarinhommat ovat hänelle tuttuakin tutumpia juttuja.
– Työskentelin useita vuosia Espoossa Kauppakeskus Sellossa suutarina ja samalla opin nämä työt suutarimestarin opissa.

Kivijalkasuutarin perustaminen Lieksaan edistyi ideavaiheesta askel askeleelta ja melko nopeasti päätepisteeseensä.
– Googlettamalla löysin myynnissä olevia suutarinkoneita, Lieksan Kehitys oy LieKe auttoi liiketilan hakemisessa ja niin edelleen.

Katajainen uskoo, että monipuolisilla suutarinpalveluilla voi Lieksan kokoisessa kaupungissa pärjätä. Lisävolyymia myyntiin on luvassa naapurikaupungeista.
– Minulla on jo sopimus nurmeslaisen kangaskaupan kanssa töiden välittämisestä tänne. Kyselyjä on tullut myös muualta tästä läheltä, Kuhmosta ja Enosta.
Perinteisen jalkinekorjauksen lisäksi suutarinliike tarjoaa muun maussa erilaisten nahkatuotteiden korjausta, kenkien venytystä, vetoketjujen vaihtoa, ompelu- ja paikkaustöitä sekä solkien, nappien tai niittien kiinnittämistä. Lisäksi Katajainen teroittaa luistimia ja tekee perinteisiä kodinavaimia, mutta ei ura-avaimia.
– Tämä kaikki on sitä, mistä olen aina tykännyt, hän hehkuttaa.

Pepita Katajainen on iloinen siitä, että myös tämän päivän nuoret ymmärtävät laadukkaiden tuotteiden merkityksen esimerkiksi jalkineiden ja vaatteiden osalta.
– Tuhlaamisen aika on mennyttä aikaa. Ihmiset ovat alkaneet tajuta tulevan ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat seuraukset. Nyt halutaan elää ja olla kestävästi.
Esimerkiksi laadukkaiden nahkajalkineiden elinkaari on pitkä. Hyvin hoidettuina, ja tarpeen tullen myös korjattuina, ne palvelevat käyttäjäänsä vuosikausia.
– No toki muovisiakin kenkiä pystyy ainakin kerran liimaamaan, mutta käyttömukavuudeltaan ne eivät kyllä ole nahkakenkien veroiset. Ja pakkasella, no ne ovat mitä ovat.

Kun uuteen suutarinliikkeeseen astuu sisään, ei kannata säikähtää, jos vastaan astelee fiksusti käyttäytyviä nelijalkaisia karvaisia liikeapulaisia. Pepita Katajaisen ”henkilökuntaan” kun kuuluvat luonnollisena osana Kissi- ja Hemuli-kissat sekä sekarotuinen pikimusta rauhallinen Äijä-koiravanhus.
– Minun oli helppo tulla tänne niiden kanssa. Omat kaksi lastani ovat jo aikuisia ja maailmalla. Olin siis siltä osin vapaa tulemaan Lieksaan ja aloittamaan täällä kivijalkayrittäjänä.

Lue koko juttu torstain 29.10. Lieksan Lehdestä, paperisena tai diginä.

Kommentoi

Hae sivuilta