Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Sankarikoira Riona pelasti Lieksan kaupunginjohtajan hengen

Jarkko Määttäsen sakasanpaimenkoira Riona sai Sankarikoira-arvonimen isäntänsä hengen pelastamisesta. Maija Lintunen Jarkko Määttäsen sakasanpaimenkoira Riona sai Sankarikoira-arvonimen isäntänsä hengen pelastamisesta.

Kennelliitto on myöntänyt Sankarikoiran arvonimen Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttäsen saksanpaimenkoiranaaras Rionalle. 3,5-vuotias koira pelasti isäntänsä emokarhun hyökkäykseltä viime toukokuussa Saavalla.
– Se oli sateinen perjantai-ilta, kun olimme Rionan kanssa lenkillä kello 21–22 aikaan, kun mutkan takana liikahti jotakin tummaa. Ensin luulin, että se on hirvi. Sitten vasta tajusin, että sehän on karhu. Sitten vain rysähti ja karhu oli nenän edessä, Määttänen muistelee karhun nopeaa ryntäystä kaksikkoa kohti.

Hän arvioi, että Riona oli paljon nopeammin ajan tasalla kuin hän itse.
– Tavallisesti koira juoksee minun rinnallani, mutta siinä tilanteessa se pomppasi heti minun eteeni.

Määttänen nappasi kiinni Rionan valjaista ja samalla, kun Riona aloitti vimmatun haukun, nousi karhuemo takajaloilleen, mutta perääntyi kuitenkin nopeasti ja emo poikasineen poistui paikalta.
– Jos olisin ollut yksin, en todellakaan tiedä mitä olisi tapahtunut, Määttänen pohtii.

Hän muistaa terävästi sen, että tilanne oli nopeasti ohi ja kuten petoeläimen kohtaajia opastetaan, Määttänenkin poistui vähin erin takaisin tulosuuntaansa Rionan kanssa.
Karhuemon mukana oli kaksi pentua, Määttänen näki niiden kiipeävän lenkkipolun varrella olevaan puuhun.
– Riskitilannehan se oli, kun tapaus sattui karhujen lisääntymisen aikoihin ja uroskarhut syövät pentukarhuja. Emo näki meidät varmasti uhkana.

Jälkeenpäin Määttänen on ajatellut, että tilanne oli uhkaava ja siinä olisi voinut käydä huonomminkin.
Ennen Kennelliiton myöntämää palkintoa Riona on saanut palkinnon jo perheeltään.
– Heti samana iltana Riona sai ylimääräiset herkkupalat kiitokseksi.

Kennelliiton Sankarikoiran arvonimen voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Tänä vuonna arvo myönnettiin 22 koiralle. Lisäksi 18 koiraa sai kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Kennelliiton mukaan sankarikoirat edustavat hyväluonteisia ja ihmisrakkaita koiria, jotka ovat teoillaan osoittaneet rohkeutta ja rakkautta.

Kommentoi

Hae sivuilta