Julkaistu    |  Päivitetty 
Varpu Strengell

Lähiruoka esille Lihhoo Lieksasta -hankkeella

Ville Kuivalainen (vas.), Jaana Jääskeläinen ja Jari Palviainen haluavat lisätä tietoisuutta Lieksassa tuotetusta lihasta ja kehittää uusia tuotteita. Ville Kuivalainen (vas.), Jaana Jääskeläinen ja Jari Palviainen haluavat lisätä tietoisuutta Lieksassa tuotetusta lihasta ja kehittää uusia tuotteita.

Lieksassa tuotetaan niin mangaliza-sian, ylämaannaudan kuin lampaankin laadukasta lihaa. Nyt mangaliza-sian lihaa tuottava Palviaisen tila, ylämaankarjan lihaa tuottava Tapiola Highland ja lampaanlihaa tuottava Tmi Isäntärenki syventävät yhteisytyötään Lihhoo Lieksasta -hankkeen avulla.
Samalla halutaan helpottaa paikallisten tuotteiden saatavuutta ja monipuolistaa tarjontaa uusia tuotteita kehittämällä.
– Yhdessä saa yleensä enemmän aikaan kuin yksin, toteaa Palviaisen tilan Jari Palviainen.
Tapiola Highland -tilan Jaana Jääskeläinen määrittää kaikilla olevan yhteiset ajatukset ja tavoitteet, joita kohti hankkeella suunnataan.
– On huomattu, että ne, jotka ovat kiinnostuneita meidän tuotteista ovat kiinnostuneita myös muusta lähellä tuotetusta ruuasta, sanoo Isäntärengin Ville Kuivalainen.

Vuoteen 2022 ulottuvaa hanketta hallinnoi Lieksan Kehitys oy LieKe. Hankkeen tärkeänä tavoitteena lihantuottajat pitävät tuotekehitystä. Yhteisenä haluna on valmistaa tuotteita, joissa käytetään kaikkien kolmen tilan lihaa ja saada markkinoillle esimerkiksi paikallisesta lihasta tehty makkara.
– Viime kesänä meillä oli jo grillimakkara, joka käytännössä vietiin käsistä. Itse emme kuitenkaan olleet siihen täysin tyytyväisiä ja nyt olisikin tarkoitus löytää makkaramestari, joka tekisi makkaran meidän tuotteista. Se on jo testattu, että lammas ja mangaliza sopivat hyvin yhteen, Jari Palviainen kuvaa.
Myös esimerkiksi säilykkeiden reseptiikkaa päästään hankkeen avulla kehittelemään. Tapiola Highlandilla on muuassa suunnitteilla täyslihasäilyke.

Tavoitteena ei ole maailmanvalloitus eikä tilakokojen kasvattaminen.
– Haluamme pitää vain sen verran eläimiä, että pystymme niistä hyvin huolehtimaan. Ei olla lähdössä isoihin kaupunkeihin vaan halutaan tarjota tuotteita tässä lähellä. Kun valitsee lähiruokaa, tietää, mitä syö, Jari Palviainen sanoo.

Lue koko juttu Lieksan Lehdestä 3.11.

Kommentoi

Hae sivuilta