Julkaistu 
Marja Möslä

Lieksan Teatterin Niskavuori-näytelmä edustaa vahvaa draamaa – raha vai rakkaus?

Niskavuoren nuori emäntä Loviisa (Minna Oksa) ja Niskavuoren Juhani (Sami Ehrukainen). Marja Mölsä Niskavuoren nuori emäntä Loviisa (Minna Oksa) ja Niskavuoren Juhani (Sami Ehrukainen).

Lieksan Teatterin Niskavuoren nuori emäntä -näytelmä sai ensi-iltansa tänään. Hella Wuolijoen vuonna 1940 kirjoittama näytelmä asettui Lieksan kulttuurikeskuksen Brahe-salin näyttämölle vahvana ja väkevänä. Näytelmän keskeiset teemat ­ –  raha vai rakkaus, alisteisuus vai tasavertaisuus ­ – avautuivat katsojille onnistuneiden tulkintojen kautta, jopa dramaattisin tapahtumankääntein.

Näytelmän pääroolin, Niskavuoren Loviisan, tulkinnut Minna Oksa suoriutui vaativasta roolista erinomaisesti. Oksan jalat ovat yhtä tukevasti maassa ja kädet määrätietoisesti puuskassa, niin kuin arvokkaan sukutilan emännällä kuuluukin olla. Hän puhuu mahtipontisesti ja katsoo ylväästi ylös, vaikka hänen aviomiehensä, valtiopäiväedustajaksi valittu Juhani Niskavuori (Sami Ehrukainen), kohtelee häntä kaltoin ja suutelee kuin seinää tai ovenpieltä. Kumpi pitää huolen rahoista ja kumpi kunniasta? Saako nuori emäntä syvästi kaipaamaansa rakkautta? Rahan ja rakkauden valtataistelussa moni tärkeä asia unohtuu, mutta elämän on mentävä kaikesta huolimatta eteenpäin. Tunteet, jos niitä on, on kyettävä tukahduttamaan.

Ehrukainen oli Juhanin roolissa vakuuttava jyhkeine äänivaroineen. Erityismaininnan ansaitsee myös Juse-muoria näytellyt Silja Pehkonen, joka osasi eläytyä juoruilevan kyläluudan rooliin mainiosti. Juhanin rakastetun ja lehtolapsen äidin, Malviinan, roolin esittänyt Heli Palviainen ansaitsee niin ikään kiitokset herkän kauniista tulkinnastaan.

Näytelmän ohjaaja Kai Paavilainen oli onnistunut tuomaan hyvin 1800-luvun tunnelman ja ajankuvan tukemaan näytelmän tarinaa. On palvelijoita, ja moniportaista hierarkiaa. Vieraita kestitään, vaikka koko kartano on sekasorron vallassa.

Esityksen musiikista huolehti Pielisen Karjalan musiikkiopiston yhtye ja onnistuneesta puvustuksesta Liisa Vallius. Näytelmän lavastus oli niukkaa, mikä sopi hyvin tunnelmaan. Sen olivat suunnitelleet ja toteuttaneet Kai Paavilainen ja Sami Ehrukainen.

Ensi-iltaa oli seuraamassa noin 80 henkilöä. Koronarajoitusten takia katsojia otetaan saliin kerralla maksimissaan vain sata. Näytelmän esitykset jatkuvat 5.12. saakka, seuraavan kerran se nähdään huomenna. Katsojien toivotaan käyttävän kasvomaskia.

Lue lisää ensi-illan tunnelmista tiistain 10.11. Lieksan Lehdestä, paperisena ja diginä.

Kommentoi

Hae sivuilta