Julkaistu 
Martti Heikkinen

Irakilaisperhe siirretään jo kolmanteen vastaanottokeskukseen odottamaan turvapaikkahakemuksen käsittelyä

Mahdi Al Dalavi (vas.), Kawakib Al Amiri, Aab Al Dalawi, Aya Al Dalawi ja 2-vuotias Noorsiin Al Dalawi viettävät Märäjälahden vastaanottokeskuksen asunnossa viimeisiä päiviä ennen Imatralle muuttoaan. Martti Heikkinen Mahdi Al Dalavi (vas.), Kawakib Al Amiri, Aab Al Dalawi, Aya Al Dalawi ja 2-vuotias Noorsiin Al Dalawi viettävät Märäjälahden vastaanottokeskuksen asunnossa viimeisiä päiviä ennen Imatralle muuttoaan.

Märäjälahden vastaanottokeskuksen lakkauttaminen etenee suunnitellussa aikataulussa.

- Vastaanottokeskuksen toiminta päättyy vuoden loppuun mennessä, kertoo Märäjälahden vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Martikainen.

Maahanmuuttovirasto (Migri) ilmoitti kesäkuussa irtisanovansa seitsemän vastaanottokeskuksen sopimukset. Märäjälahti on yksi lakkautuspäätöksen alle joutuneista vastaanottokeskuksista. Vielä kesäkuussa Märäjälahdessa oli kirjoilla yhteensä 140 asiakasta muun muassa Irakista, Iranista, Somaliasta, Egyptistä, Nigeriasta ja Venäjältä. Nyt heitä on reilusti vähemmän.

- Tällä hetkellä Märäjälahdessa on enää noin 40 asiakasta. Saman verran on jo siirretty muualle ja noin 40 henkilöä on siirtynyt yksityismajoituksesta syksyn aikana, Martikainen sanoo.

Märäjälahden asiakkaat tullaan sijoittamaan pääasiassa Imatran ja Mikkelin vastaanottokeskuksiin.

- Lisäksi yksittäisiä ihmisiä sijoitetaan heidän tilanteestaan riippuen myös muualle, Martikainen selvittää.

Irakilainen Al Dalawin perhe saapui Suomeen Turkin kautta vuonna 2014. Aluksi Kemijärven vastaanottokeskukseen sijoitettu perhe siirrettiin Lieksaan neljä vuotta sitten. Joulukuussa perheen on jälleen vaihdettava vastaanottokeskusta.

- Meidän pitää muuttaa Imatralle joulukuun 1. päivään mennessä. Asia tuntuu pahalta ja vaikealta, kertoo Aya Al Dalawi.

18-vuotias nuori nainen on opiskellut vuotta vanhemman Mahdi-veljensä kanssa Lieksan lukiossa.

- Olemme olleet samalla luokalla. Lieksassa on pieni lukio ja opettajat ovat tosi kivoja ja auttavaisia. Opiskelut ovat sujuneet hyvin ja olemme saaneet paljon kavereita. En haluaisi taas lähteä uuteen kaupunkiin ja aloittaa siellä kaikki alusta, Aya Al Dalawi sanoo.

Mahdi on siskonsa kanssa samaa mieltä. Hän ei haluaisi muuttaa pois Lieksasta.

- Varmasti jää ikävä Lieksaan, koska minulla on täällä paljon kavereita ja ystäviä. Uusi elämä jännittää ja se, millaisia ihmisiä siellä on, Mahdi Al Dalawi harmittelee.

Rantalan koulun 4.-luokkalainen Aab Al Dalawi suhtautuu Imatralle lähtöön huolettomammin.

- Kivalta tuntuu lähteä Imatralle.

Lisää aiheesta Lieksan Lehdessä 24.11.

Kommentoi

Hae sivuilta