Julkaistu 
Varpu Strengell

Koronan tuoma epävarmuus leimaa ensi vuoden talousarviota

Kun Moisionkadun kivipuoli puretaan, pitää se irrottaa puurakenteisesta koulun osasta. Rakennuksissa on esimerkiksi yhteiset sähköjohdot ja lämmöt. Varpu Strengell Kun Moisionkadun kivipuoli puretaan, pitää se irrottaa puurakenteisesta koulun osasta. Rakennuksissa on esimerkiksi yhteiset sähköjohdot ja lämmöt.

Epävarmuus leimaa kaupungin ensi vuoden talousarviota, joka on laadittu 2,4 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Etenkin verotulo- ja valtionosuuskertymien arvioiminen vuodelle 2021 on ollut poikkeuksellisen haasteellista. Kaupunki varautuukin talousarvion saatesanoissa siihen, että vuonna 2021 kaupunkikonsernin toiminta ja talous eivät välttämättä toteudu talousarvion mukaisina vaan muutoksia voidaan ensi vuoden aikana joutua tekemään aiempia vuosia enemmän.
- Ainahan talousarvioissa on epävarmuutta, mutta nyt on ollut vielä enemmän. Tällä kertaa on mahdotonta sanoa, mihin se lopulta asettuu, sanoo kaupungin hallintojohtaja Johanna Tähkiö.
Epävarmuutta on etenkin tulopuolella ja erityisesti koronan vuoksi.
- Ei voida mitenkään tietää, mitä se aiheuttaa yrityksille ja sitä kautta yhteisöveroille ja tuloveroille, Tähkiö toteaa.

Kaupungin omassa toiminnassa isoin yksittäinen kustannuksia lisäävä toimenpide on Moisionkadun kivikoulun purkaminen. Siihen on budjetoitu 500 000 euroa. Suurin toimitilainvestointi kohdistuu vastaavasti Moisionkadun puukouluun. Sen muuttamiseen varhaiskasvatuksen käyttöön on varattu 300 000 euroa. Käytännössä summalla irrotetaan puukoulu omaksi rakennuksekseen kivikoulusta.
- Ne ovat kuin siamilaiset kaksoset, kun rakennuksissa on yhteiset vesijohdot, sähköjohdot, lämmöt ja kaikki muu, mitkä pitää erottaa toisistaan, Tähkiö kuvaa.
Kaikkiaan kaupunki varautuu noin 3,6 miljoonaan euron investointeihin vuonna 2021. Painopiste on kuntatekniikkaliikelaitoksen kadunrakennuksen ja vesihuoltoliikelaitoksen vesi- ja viemäriputkien investoinneissa. Työn alle ovat tulossa Sammonkatu sekä Koski-Jaakon katu.

Lue koko juttu Lieksan Lehdestä 17.12.

Kommentoi

Hae sivuilta