Julkaistu 
Harri Ronkainen

Smolteille kiinniottolaite 1,1 miljoonalla eurolla

Smolttien kiinniottolaitteen rakentaa Pankakosken voimalaitoksen entiseen tukkialtaaseen työyhteenliittymä Panka, jonka työmaapäällikkö on Jari Tirri. Harri Ronkainen Smolttien kiinniottolaitteen rakentaa Pankakosken voimalaitoksen entiseen tukkialtaaseen työyhteenliittymä Panka, jonka työmaapäällikkö on Jari Tirri.

Pohjois-Savon ELY-keskus on myöntänyt maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-vaelluskalaohjelman rahoitusta Kemijoki oy:n Lieksanjoen Pankakosken voimalaitoksen smolttien kiinniottolaitteelle ja alasvaellusratkaisulle.

- Rakentaminen alkaa vielä tammikuun aikana. Valmistelevia töitä tehdään tällä hetkellä, kertoo Kemijoki oy:n vanhempi asiantuntija ja Pankakosken projektista vastaava Kari Pehkonen.
Hankkeen kustannusarvio on yhteensä noin 1,1 miljoonaa euroa. Sille myönnetyn valtiontuen osuus on 40 prosenttia kokonaiskustannuksista Kemijoki oy:n vastatessa kustannuksista muilta osin.
Smoltti on järvilohen tai -taimenen joesta järveen vaeltava kalanpoikanen. Tavoitteena on, että kiinniottolaitteen rakenteet ovat valmiina jo ensi kevään smolttien alasvaellusta varten.
Kiinniottolaitteen avulla vaelluspoikaset otetaan hallitusti kiinni. Ne kuljetetaan Pankakosken voimalaitokselta Lieksankosken voimalaitoksen alapuolelle Pieliseen.

Lue lisää aiheesta tiistain 26.1. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta