Julkaistu 
Varpu Strengell

50-vuotias Pielisen Karjalan musiikkiopisto muuttuu ajan mukana

Musiikkiopiston opettajan Marja Kalevi (vas.) Jouni Arponen, Soile Tikka ja Ilkka Karppanen saavat työssään viedä eteenpäin musiikin ilosanomaa. Varpu Strengell Musiikkiopiston opettajan Marja Kalevi (vas.) Jouni Arponen, Soile Tikka ja Ilkka Karppanen saavat työssään viedä eteenpäin musiikin ilosanomaa.

Kun musiikkiopisto 50 vuotta sitten Erkki Eskelisen työn seurauksena perustettiin, sen painopiste oli tuottaa ammattimuusikoita ja soitonopettajia. Nykyään oppilaitoksen merkitys on hivenen toisenlainen.
- Toimintakenttä on niistä ajoista monipuolistunut. Nykyään keskitytään hyvinvoinnin tuottamiseen, sanoo Pielisen Karjalan musiikkiopiston rehtori Soile Tikka.
Musiikkiopiston opiskelijoista on nykyisellään aikuisopiskelijoita jo viidennes. Väestörakenteen muuttuessa ovat musiikkiopiston palvelut mukautuneet vastaamaan tarpeita.
- Kun aikuisopiskelijoita on jo 20 prosenttia on selvää, että eiväthän he siitä lähde enää ammattia itselleen opiskelemaan ja tähtää ammattimuusikoiksi. Meidänkin pitää elää ajassa ja kehittyä. Ei musiikkiopisto tänä päivänä voi enää olla sama kuin se oli 50 vuotta sitten, Tikka sanoo.
Juhlavuoteensa musiikkiopisto lähtee kaksijaksoisin tunnelmin. Iloisia ollaan siitä, että lapset ovat poikkeavissakin oloissa voineet jatkaa soittoharrastusta, mutta:
– Totta kai olisi mukava, jos päästäisi normaalisti juhlavuotta viettämään, Tikka huoahtaa.
Onneksi on toimivat tietoliikenneyhteydet, ne ovat mahdollistaneet sujuvan etäopetuksen ja mahdollistavat myös materiaalin jakamisen netissä musiikkiopiston Facebook-sivuilla ja YouTube-kanavalla. Tavoitteena onkin kerätä muistoja ja videoterveisiä musiikkiopistossa vuosikymmenten aikana opiskelleilta ja opettaneilta musiikinharrastajilta ja ammattimuusikoiksi edenneiltä.
– Voitaisi niitä muistoja pitkin vuotta ripotella vaikka Facebookiin. Ne olisivat varmasti kivoja nykyisille opiskelijoille ja opettajille, Tikka suunnittelee.
Yleisötilaisuuksien osalta suunnitelmat on tähdätty ensi syksylle. Varovasti uskalletaan toivoa, että jospa sitten jo voisi pitää konsertteja.

Lue koko juttu Lieksan Lehdestä 4.2.

Kommentoi

Hae sivuilta