Julkaistu    |  Päivitetty 
Kati Honkanen

Lieksassa saa reaaliaikaista tietoa latujen kunnosta

Pauli Ikonen kertoo, että GPS-seurannan lisäksi latujen hoitotoimenpiteet kirjataan latuinfoon entiseen malliin. Kati Honkanen Pauli Ikonen kertoo, että GPS-seurannan lisäksi latujen hoitotoimenpiteet kirjataan latuinfoon entiseen malliin.

Hiihtäjien on mahdollista saada entistä ajankohtaisempaa tietoa latujen kunnosta. Lieksan kaupungin molempiin latukoneisiin on asennettu GPS-paikantimet.
– Hiihtäjä voi seurata reaaliaikaisesti, missä latukoneet liikkuvat, ja ratkaista sen perusteella, milloin lähtee hiihtämään, kertoo hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen.

Latukoneiden liikkumista voi seurata Lieksan kaupungin InfoGIS-karttapalvelusta, johon löytyy linkki kaupungin internet-sivujen latuinfosta. Latujen kunnossapito ja seuranta löytyvät valikosta talviretkeilyn alta. Latukoneiden GPS-seurannasta voi valita erikseen latukone1:n tai latukone2:n, joista jälkimmäinen ajaa hiihtokeskuksen latuja, pienempi latukone1 muita latuja.
Latuinfosta on aiemminkin voinut tarkastaa latujen ylläpitoajankohdan. Sihvosen mukaan aloite GPS-paikantimien hankkimisesta tuli hiihtäjiltä, jotka toivoivat vielä ajantasaisempaa tietoa latujen kunnosta.
– Siitä on tullut toiveita kuntalaisilta. GPS:n lähettämä tieto on niin ajantasaista, kuin vain voi olla.

Latujen huoltotöiden lisäksi kaupunki on laajentanut InfoGis-karttapalvelun kattamaan katualueiden hoidon. Kuntatekniikkaliikelaitoksen toimintaan kuuluvat katujen auraus ja hiekoitus ovat myös nähtävissä palvelussa.
– Katujen hoitotiedot siirtyvät palveluun noin 30 minuutin viiveellä, kertoo kunnossapitomestari Jari Salmi. – Eli kun toimenpide näkyy kartalla, se on käytännössä tehty jo puoli tuntia aiemmin.

Viiveellä halutaan Salmen mukaan taata työntekijöille työrauha.
– Ettei siellä oltaisi valmiiksi lapioiden ja kolien kanssa pihaliittymissä odottamassa.

GPS-paikantimet asennettiin ajoneuvoihin vajaa kuukausi sitten.
– Mutta aluksi ne olivat koekäytössä, sanoo liikuntapaikkojenhoitaja Pauli Ikonen.

Hän kertoo, että latujen hoitotoimenpiteet ja ylläpitopäivämäärät kirjataan latuinfoon entiseen malliin, ja GPS-seuranta on lisäpalvelu, josta näkee latukoneen tarkan sijainnin.
– Se on kuitenkin siellä aika monen klikkauksen takana.

Lue koko juttu tiistain 2.3. Lieksan Lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta