Julkaistu 

Hohtohiihtoa tulevaisuuden hybridisuksilla, testaukset tänään Lieksan Urheilupuistossa

Titta Oinonen pääsee ensimmäisten joukossa testaamaan hohtohiihtoa. – Tuskin maltan odottaa ensimmäistä hiihtokertaa näillä ihmesuksilla, hän hehkuttaa. Titta Oinonen pääsee ensimmäisten joukossa testaamaan hohtohiihtoa. – Tuskin maltan odottaa ensimmäistä hiihtokertaa näillä ihmesuksilla, hän hehkuttaa.

Ensi talvena voi unohtaa suksien luisto- ja pito-ongelmat. Lieksassa on juuri valmistunut protomalli hybridisuksista, joilla voi lykkiä hohtohiihtoa.

Lieksalaisessa suksipajassa on menneen talven aikana kehitelty ja testattu tulevaisuuden hybridisuksia. Ensimmäinen protosuksipari on nyt valmis ja yleisö pääsee testaamaan sitä tänään.
Hybridisuksissa on monia hiihtäjälle tärkeitä ominaisuuksia: niitä ei tarvitse voidella, sillä suksen sisään ja pohjaan asennetut ohuenohuet mikrokuidut voidaan ladata kulloisellekin kelille sopiviksi. Lisäksi suksen sivuille oleviin led-valonauhoihin voi ladata mielialaan ja hiihtovermeisiin rimmaavat hohtovalot.
– Onhan nämä ihan huippujutut. Huoltojoukotkin pääsevät helpommalla, kun ei tarvitse huolehtia voitelusta, tuumaa hybridisuksipareja viime viikolla ihastellut Lieksan Hiihtoseuran hiihtäjälupaus, 15-vuotias Titta Oinonen.

Hän hiihtää vuosittain noin tuhat kilometriä, lisäksi hän toimii seuran hiihtokoulun ohjaajana.
– Kyllähän se varmasti tsemppaa hyviin suorituksiin, kun voitelu on aina kohdillaan ja sitä voi vaihtaa vaikka kesken hiihdon, jos keli muuttuu.

Vähäisenä hän ei pidä myöskään sitä, että suksissa on valot.
– Varmaankin lataan violetin värin, siitä tykkään. Ja kun sukset samalla valaisevat, pimeässäkin pysyy ladulla.

Sitä, mitä hiihtokoulua käyvät lapset tuumaavat hohtavat sukset nähdessään, Titta Oinonen pystyy vain arvailemaan.
– Uskoisin, että ovat kyllä todella innoissaan!

Suksia valmistava lieksalainen yritys ei vielä tässä vaiheessa halua tulla julkisuuteen, sillä mahdollinen valtakunnallinen ja myös kansainvälinen kiinnostus ja yhteydenotot saattaisivat häiritä tuotantoprosessia.
– Tavoitteena on valmistaa ainakin miljoona suksiparia tulevan kesän aikana ensi talven lumille. Alkusyksystä alkaa sitten todellinen markkinointirytinä, yrittäjä lupaa.

Suksien valmistus on täysin automatisoitu, joten edes Lieksan työvoimapula ei ole esteenä suunnitelmien toteutumiselle.
– Ihan perhepiirissä pystymme hoitamaan koko tuotantoprosessin.

Yrittäjän toiveena on saada lanseeratuksi tuote myös Pekingin olympialaisiin. Sitä, voidaanko hybridisuksilla sivakoida myös olympialaduilla, ei yrittäjä vielä tiedä.
– Olisihan se hienoa, että suomalaishiihtäjillä olisi hybridisukset Kiinan haastavissa keliolosuhteissa. Olisi lupa odottaa ihan kunnollista mitalipottia.

Hybridisuksia pystyy myös voitelemaan tavallisten suksien tapaan.
– Jos joku vaikka haluaa retroilla ja muistella entisiä kehnoja aikoja, niin saahan sitä välillä voidetta pohjiin sipaista. Se ei vaurioita suksen mikrokuituja, sillä testaustemme mukaan ne kestävät hiihtoakin noin 100 000 kilometrin verran.

Hohtavia hybridisuksia esitellään tänään puolilta päivin Urheilupuiston ladulla jäähallin maastossa. Samassa yhteydessä voi jättää myös varauksen suksiin. 

Kommentoi

Hae sivuilta