Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Poliisi: Lieksan ”rautakarhu” lopetetaan, Enon "rautakarhu" loukutetaan

Enon "rautakarhua" seuraa kolme pientä pentua. Itä-Suomen poliisi Enon "rautakarhua" seuraa kolme pientä pentua.

Itä-Suomen poliisi on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Lieksan niin sanottu rautakarhu lopetetaan eläinsuojelullisista syistä. Karhu on jäänyt tassustaan kiinni  pienpetojen pyyntiin tarkoitettuun rautaan useita viikkoja sitten.

Lopettamispäätöksen syynä on eläinsuojelulaki, rauta aiheuttaa eläimelle kipua ja tarpeetonta kärsimystä.

- Keinoja eläimen auttamiseksi ei käytännössä ole. Useiden asiantuntijoiden mukaan lopettaminen on eläinsuojelun näkökulmasta ainoa ja perusteltu ratkaisu. Poliisin lopetusmääräys astuu voimaan tänään ja on voimassa 19.8. saakka. Poliisi on pyytänyt Lieksan riistanhoitoyhdistykseltä suurriistavirka-apua (SRVA) eläimen lopettamiseksi, selvittää rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Asiantuntijoina on kuultu Luonnonvarakeskusta ja eläinlääkäriä.

"Rautakarhua" seuraa kaksi ylivuotista erauspentua. Niitä ei lopeteta. Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden mukaan erauspennut selviytyvät hyvin suurella todennäköisyydellä talven yli ilman emoa.

- Jos eläin saadaan lopetettua, se toimitetaan Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Myös Joensuun Enossa on karhu tarttunut tassustaan pienpetorautaan. Sitä ei ole päätetty lopettaa, vaan eläimen loukutusta yritetään perjantaihin 30.7. puoleen päivään saakka. Itä-Suomen poliisia tehtävässä avustavat Suomen riistakeskus, luonnonvarakeskuksen asiantuntijat ja kokenut villieläimiä tutkinut eläinlääkäri. Poliisi tiedottaa myöhemmin, jos loukutus onnistuu tai ellei onnistu, miten tehtävän hoitoa jatketaan.

Enon karhua seuraa neljä tämänvuotista pentua.

Kommentoi

Hae sivuilta