Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Lieksan sataman uusi grillikota avautuu lähipäivinä, kuntatekniikkaliikelaitos testasi kodan tiistaina – tulet grilliin ensimmäisellä raapaisulla

Ritva Patja sytyttyi ensimmäiset tulet grilliin tiistaina, Janne Hämäläinen ja Esa Ullgren olivat mukana testaamassa kodan käytettävyyttä. Marja Mölsä Ritva Patja sytyttyi ensimmäiset tulet grilliin tiistaina, Janne Hämäläinen ja Esa Ullgren olivat mukana testaamassa kodan käytettävyyttä.

Lieksan sataman uusi grillikota avautuu lieksalaisten käyttöön lähipäivinä. Lieksan kuntatekniikkaliikelaitos testasi kodan tiistaina, samana päivänä kaupungin rakennustarkastaja tarkasti sen käyttökunnon.

– Hyvin tuntuu vetävän, iloitsi Lieksan kuntatekniikkaliikelaitoksen kuntatekniikan päällikkö Ritva Patja sytytettyään ensimmäiset tulet kodan grilliin tiistaina.

Ennen avaamista kodassa tehdään vielä viimeistelytöitä, esimerkiksi grillin ympärille laitetaan pellit kipinäsuojiksi.

– Jouduimme nostamaan lattiatasoa kymmenisen senttiä, jotta kodan esteettömyys toimii ja lattia on kynnyksen tasolla, Patja selvitti viitaten sementtilattian päälle tehtyyn puuritilään.

Kota saa myös sähkövalot, sinne laaditaan käyttöohjeet, tuodaan puunkantoteline, roska-astia ja astia myös tuhkille. Grillin vierelle on siirretty sataman entinen jätekatos puuvarastoksi.

– Siihen tehdään vielä jonkinlaiset ovet, etteivät puut kastu. Katos on tarkoitus myös maalata.

Kaikille avoin

Grillikota on avauduttuaan kaikkien kuntalaisten käytössä ilmaiseksi. Käyttöön sen saa tehdyn varauksen perusteella.

– Varauksen voi tehdä kaupungin asiakaspalvelupisteessä, sieltä saa myös avaimen, Ritva Patja opasti.

Toisin sanoen kotaa voivat varata yhdistykset, yritykset, järjestöt, työporukat ja niin edelleen yksittäisistä käyttäjistä puhumattakaan. Sitä, että kotaa pidettäisiin jatkuvasti auki ja lukitsemattomana, ei Patja näe järkevänä vaihtoehtona.

– Siinä voi aiheutua ilkivaltaa, eikä se ole kenenkään etu.

Patja uskoo, että vaikka kota toimii vain varausperiaatteella, tulee se kovaan käyttöön.

– Paljon on tullut jo kyselyjä siitä, milloin avataan. Ja sijaintinsa puolestahan tämän käyttö on hyvä yhdistää vaikkapa vesillä oloon tai ulkoiluun. Satama-alueelle johtava Brahean polku on juuri kunnostettu ja Pielispolun kunnostus alkaa syyskuun aikana.

Myöhemmässä vaiheessa kodan avainratkaisuksi on tarkoitus kehitellä mobiilisovellus, jolloin kodan varannut asiakas saa oven auki älypuhelimen avulla.

Kaiken kaikkiaan Ritva Patja uskoo, että lieksalaiset käyttävät kotaa asiallisesti.

– Sehän on tehty kaikkia lieksalaisia varten.

Monipuolinen, esteetön

Grillikota on rakennettu esteettömäksi, eikä sen käyttö vaadi muuta kuin huolellisuutta ja siisteyttä.

– Jokainen käyttäjä luonnollisesti siivoaa jälkensä, Ritva Patja muistutti.

Kodan keskiosaa hallitsevassa grillissä voi paistaa makkaraa, keittää kahvia, paistaa lettuja muurinpohjapannulla ja vaikka kypsyttää kalaa halsterimaisella ritilällä. Ritilä kääntyy myös pystysuunnassa ja kypsennettävän kalan voi kiinnittää ritilöiden väliin.

­– On vain mielikuvitus esteenä, mitä kaikkea ruokaa tässä voi tehdä, Patja hymyili.

Koekäyttöpäivän kunniaksi hän osti grillimakkaraa ja tarjosi kodassa paistetut ensimmäiset makkarat muille käyttöönottotestaajille, työpäällikkö Janne Hämäläiselle ja vihertyönjohtaja Esa Ullgrenille.

Miehet totesivat saman kuin Patjakin: kota toimii hyvin ja grilli vetää hyvin. Iso huuva vie savut tehokkaasti yläilmoihin.

– Grillin alle tulee korvausilmaa kolmen 200-millisen putken kautta, Hämäläinen esitteli.

Ritva Patja toivoi, että kotaa käyttävä yleisö antaa reilusti palautetta.

– Käyttö näyttää, millaiseksi tämän kodan toiminta muotoutuu. Siksi tarvitsemme palautetta ja toivottavasti sitä tulee myös pyörätuolikäyttäjiltä.

Sataman grillikota on noin 29 neliön suuruinen ja kymmenkulmainen. Kota on valmistettu 70-millisestä lapinmäntyhirrestä ja siinä on lämpöikkunat viidellä seinällä, yksi ikkunoista on avattava. Normaalitilanteessa grillikotaan mahtuu kerralla sisälle 40 henkilöä, pyörätuolikäyttäjiä sopii noin kymmenen.

Kodan ulkopinta on maalattu läpikuultavalta ympäristöön hyvin sopivalla männynrunkosävyllä kahteen kertaan.

Kodan toimitti Lieksaan avaimet käteen -periaatteella torniolainen Timapuu oy 17 370 euron hintaan. ELY-keskus tukee kohdetta lähivirkistysalueavustuksella. Avustuksen määrä on puolet hankkeen toteutuneista kustannuksista.

­– Kaupungin omana työnä olemme tehneet muun muassa pyörätuoliluiskan, Patja sanoi.

Kommentoi

Hae sivuilta