Julkaistu 
Marja Mölsä

Siun soten tilannekuvatyöryhmä: Rokottamattomien syytä harkita kasvomaskin käyttöä

Siun sote suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä  julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Marja Mölsä Siun sote suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina 7.10. arvioimaan tilannetta sekä suosituksia toimenpiteitä koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Työryhmä päivitti alueella voimassa olevaa kasvomaskisuositusta.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Koulujen maskisuositusta jatketaan syysloman loppuun saakka, jolloin myös nuorempien ikäluokkien on ollut mahdollista saada molemmat rokotukset. Erityisesti rokottamattomien ja sellaisten henkilöiden, joilla on puutteellinen suoja koronavirusta vastaan on edelleen syytä harkita kasvomaskin käyttöä.

– 20–30-vuotiaista vasta noin puolet on saanut molemmat rokotteet, ja 12–19-vuotiaista vain neljännes. Koronavirus ei myöskään ole hävinnyt mihinkään, joten suojautuminen on edelleen järkevää, muistuttaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva ylilääkäri Jukka Heikkinen.

Tilanne rauhallinen

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on edelleen rauhallinen ja rokotuskattavuus nousee tasaisesti. Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista kaikkiaan 72 prosenttia on saanut koronarokotteen molemmat annokset. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 83 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Viikolla 39 uusia tartuntoja todettiin yhteensä, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 25. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 27. Kuluvalla viikolla tartuntoja on torstaiaamuun mennessä todettu kymmenen ja karanteenissa oli yhteensä 64 henkilöä.

Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli 20–29-vuotiailla. Tartuntoja todettiin viikolla 39 Joensuussa, Kontiolahdella, Lieksassa, Nurmeksessa ja Outokummussa.. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kymmenen ja viisi tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä.

Työpaikoilla suositellaan seuraamaan Työterveyslaitoksen ohjeistuksia maskien käytöstä. ELY-keskus edellyttää edelleen maskien käyttöä järjestämässään joukkoliikenteessä, ja Siun soten toimipisteissä asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan myös käyttävän maskia.

Etätyösuositus on Pohjois-Karjalassa edelleen voimassa valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättymässä.

Kommentoi

Hae sivuilta