Julkaistu    |  Päivitetty 
Marja Mölsä

Koronatilanne huonompi kuin koskaan – Lieksan terveysasemalle perusteilla koronapotilaiden hoitoyksikkö

Siun sote valmistelee erillisen koronapotilaiden hoitoon tarkoitetun yksikön avaamista Lieksan terveysasemalle. Marja Mölsä Siun sote valmistelee erillisen koronapotilaiden hoitoon tarkoitetun yksikön avaamista Lieksan terveysasemalle.

Koronavirustartuntojen määrä ja sairaalakuormitus ovat jatkaneet kasvuaan Pohjois-Karjalassa ja viime viikon tartuntaluvut olivat jälleen koko epidemia-ajan korkeimmat. Tartuntamäärät ovat edelleen jyrkässä kasvussa.

– Tosiasia on se, että tilanne on huonompi kuin koskaan, emmekä todennäköisesti ole vielä saavuttaneet epidemian huippua, toteaa Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmän eli koronanyrkin puheenjohtaja, ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

– Kaikkia ei-välttämättömiä kontakteja kannattaa välttää ja suojautua mahdollisimman hyvin. Koronatartunnan voi saada käytännössä mistä vain.

Viikolla yksi uusia tartuntoja todettiin yhteensä 1 126, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 617. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 1 078, ja tartuntoja todettiin kaikissa maakunnan kunnissa. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä maakunnassa on todettu yli 400 tartuntaa. Seurannassa olevia tartunnan saaneita on tällä hetkellä kaikkiaan noin 1 300. Tartunnanjäljitys ei pysty enää kartoittamaan kaikkia altistuneita eikä selvittämään tartuntojen alkuperää.

Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on kasvussa, ja keskussairaalan sekä terveysasemien osastoilla on tällä hetkellä hoidossa yhteensä 11 koronapotilasta. Siun sote varautuu edelleen potilasmäärien kasvuun ja valmistelee Lieksan terveysasemalle erillisen koronapotilaiden hoitoon tarkoitetun yksikön avaamista. Henkilökunnan omat sairastumiset ja karanteenit hankaloittavat tilannetta niin osastoilla kuin ikäihmisten hoivakodeissakin.

– Tavallisesti sairaalahoidossa tartuntamäärien kasvu näkyy muutaman viikon viiveellä ja tähän varaudutaan. Tartuntamäärien kasvu lisää myös henkilökunnan poissaoloja, mikä vaikuttaa koko palvelujärjestelmään, Heikkinen toteaa.

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 20.1.

Koronaan sairastuneiden ja altistuneiden ohjeet ovat muuttumassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt tänään 13.1. ohjeistustaan koronatestauksesta sekä karanteeneista. Siun soten ohjeistukset tulevat muuttumaan näiltä osin ja ne päivitetään pikimmiten muun muassa verkkosivuille.

Siun sote pyytää kansalaisia odottamaan rauhassa ohjeiden päivittymistä ja toivoo välttämään yleisiä ohjeiden muuttumiseen liittyviä tiedusteluja puhelimitse.

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 1 (3.–9.1.2022)

 • Koronavirustartuntojen määrä pohjoiskarjalaisilla: 1 078, muutos edellisviikkoon +526
 • Tartunnan saaneista rokottamattomia 24 %, 1. rokotuksen saaneita 5 %, 2–3 rokotetta saaneilla 65 %. Rokotustieto puuttuu 6 %.
 • Tartuntojen alkuperä tiedossa: tarkkaa tietoa ei enää saatavilla
 • 14 vrk ilmaantuvuus (27.12.-9.1.2022): 937,77, muutos + 474,3
  Ilmaantuvuus rokottamattomilla tai osittain rokotetuilla 1658, täysin rokotetuilla 990.
  Ilmaantuvuus kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden.
 • Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus: vaikea*
  Keskussairaalassa ja terveysasemien vuodeosastoilla hoidossa olevia potilaita yhteensä 11 (13.1.). Erikoissairaanhoidossa 9, perusterveydenhuollossa 2.

*Terveydenhuollon kuormitus mittaa Siun soten keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa hoidettavina olevien koronapotilaiden määrää suhteessa käytettävissä oleviin hoitopaikkoihin ja resursseihin asteikolla vähäinen – kohtalainen – vaikea

 

Kommentoi

Hae sivuilta