Julkaistu 
Varpu Strengell

Koronavirustilanne on rauhoittunut – Lieksan koronapotilaiden kohorttiosasto purettu

Koronavirustilanne on rauhoittumassa koko maassa ja myös Pohjois-Karjalassa. Terveydenhuollossa otetuissa testeissä koronavirustartuntoja on todettu viime viikkoina maakunnassa vajaa 300 viikossa. Valtaosa tartunnoista todetaan kotitesteillä.

Suurin osa tartunnan saaneista sairastaa koronavirustaudin kotona, joten sairaalakuormitus on pienentynyt. Sen myötä koronapotilaiden kohorttiosastot Siun soten erikoissairaanhoidossa ja Lieksan terveyskeskussairaalassa on purettu.

Omikron-muunnos BA.5 on yleistymässä Suomessa ja Pohjois-Karjalassakin on todettu yksittäisiä tämän virusmuunnoksen aiheuttamia tartuntoja. Omikron BA.5 -muunnoksen aiheuttama taudinkuva on tavallisesti lievä. Muunnoksesta karttuneen tiedon perusteella näyttää siltä, etteivät aiemmin sairastettu tauti eivätkä rokotukset estä merkittävästi tartunnan saamista. Rokotteet suojaavat edelleen hyvin vakavalta koronavirustaudilta ja siksi rokotukset kannattaa ottaa.

– Koronaepidemia on rauhoittunut loppukevään ja alkukesän aikana. Mahdollisesti uusi epidemia-aalto on odotettavissa loppukesästä tai alkusyksystä, riippuen uuden virusmuunnoksen leviämisestä, arvioi ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

– Koronavirusta on liikkeellä edelleen, siksi yleiset hyvät hygieniakäytännöt on edelleen järkevää pitää mielessä ja pysyä kipeänä kotona. Näillä keinoilla estetään myös muiden liikkeellä olevien tautien leviämistä, Heikkinen muistuttaa.

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui 16.6. neljän viikon tauon jälkeen. Tilannekuvatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 18.8., ellei tilanteessa tapahdu merkittäviä muutoksia ennen sitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut 15.6. suosituksen viidensien koronarokotteiden antamisesta voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Viidennen rokotusannoksen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.

Siun sote valmistelee rokotusten aloittamista ja järjestelyistä tiedotetaan tarkemmin ensi viikolla.

Aikoja 1.–4. koronarokotuksiin on edelleen tarjolla. Kesän aikana rokotusaikoja ei ole tarjolla joka viikko kaikilla terveysasemilla. Juhannusviikolla rokotuksiin ei ole saatavilla ilta-aikoja.

Kommentoi

Hae sivuilta