play

Vaalikeräyksen tuotosta puolet Lieksaan

Marja-Liisa Heikkinen ja Jorma Hämäläinen laittoivat keräyspisteen valmiiksi ennakkoäänestyksen käynnistyessä.

Marja-Liisa Heikkinen ja Jorma Hämäläinen laittoivat keräyspisteen valmiiksi ennakkoäänestyksen käynnistyessä. Kuva: Martti Heikkinen

Toimitus

Kuntavaalien yhteydessä toteutettava Pieni ele -vaalikeräys viettää 110-vuotisjuhlaa. Keräys alkoi vuonna 1907 Suomen ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä. Silloin kerättiin rahaa tuberkuloosin vastustamiseen. Tänä vuonna keräyksellä kootaan varoja paikalliseen ja valtakunnalliseen vammais- ja terveystyöhön. Keräyksessä ovat mukana muun muassa Allergia- ja Astmaliitto, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuuloliitto, Kuurojen Liitto ja Mielenterveyden keskusliitto.
- Valtakunnallisesti keräyksessä on mukana 17, ja Lieksassa paikallisesti seitsemän yhdistystä, kertoo keräyksen kuntavastaava Jorma Hämäläinen.
Keräystuotto jaetaan mukana olevien vammais- ja terveysjärjestöjen kesken. Järjestöt käyttävät keräysvarat muun muassa kuntoutukseen, apuvälineiden hankintaan ja edunvalvontaan. Paikallisyhdistyksissä keräysvarojen avulla järjestetään esimerkiksi neuvontaa, vertaistukiryhmiä sekä virkistystoimintaa.
- Potti jaetaan puoliksi. Toinen puoli menee valtakunnalliseen ja paikalliseen toimintaan, Hämäläinen sanoo.
Lieksan Hengitysyhdistyksen aktiivi Marja-Liisa Heikkinen toimii Pieni ele -keräyksessä yhtenä monista vapaaehtoisista.
- Olen ensimmäistä kertaa mukana keräyksessä. Hyvän ja tärkeän asian puolesta kannattaa tehdä keräyslahjoitus, Heikkinen tuumaa.
Lipaslahjoituksen lisäksi keräykseen voi osallistua myös pankin verkkomaksulla, tekstiviestillä tai puhelinsoitolla.